ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Μπορεί να μην… γεμίζει το μάτι, αλλά έχει χαρακτηριστεί ως το υπερεργαλείο του ανθρώπινου σώματος: οι αντίχειρες είναι αυτοί που κάνουν τον άνθρωπο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα που έχουν χέρια. Αρκετοί, μάλιστα, επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν κάποιος χάνει τον αντίχειρά του είναι σαν να χάνει τουλάχιστον τη μισή λειτουργικότητα του χεριού. 

Παρά το γεγονός ότι είναι φτιαγμένοι για να αντέχουν την καταπόνηση, εντούτοις μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι οι μερικές ή πλήρεις ρήξεις των πλάγιων συνδέσμων που προκαλούνται από δυνάμεις που εκτρέπουν το δάκτυλο σε γωνίωση. Συχνότερη είναι η ρήξη του ωλένιου (έσω) πλάγιου συνδέσμου της µετακαρπιοφαλαγγικής άρθρωσης – αυτός είναι ο ένας από τους δύο πλάγιους συνδέσμους που υπάρχουν στην άρθρωση του αντίχειρα με το πρώτο μετακάρπιο, και θεωρούνται απαραίτητοι για τη σταθερότητα. Έτσι, σε περίπτωση τραυματισμού το να συγκρατήσει κανείς με το χέρι ένα βαρύ αντικείμενο είναι πολύ δύσκολο.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Στη διεθνή βιβλιογραφία η συγκεκριμένη ρήξη, ή η αποκόλληση του συνδέσμου από την κατάφυσή του στην κεντρική φάλαγγα του δακτύλου, είναι γνωστή και ως skier’s thumb, μιας και θεωρείται μια αθλητική κάκωση κοινή σε όσους ασχολούνται με το ski. Είναι, όμως, γνωστή και ως gamekeeper’s thumb, μια ευθεία αναφορά στους Σκοτσέζους θηροφύλακες ή υπεύθυνους διαχείρισης του κυνηγιού. Ο τραυματισμός σε αυτούς σχετιζόταν με τη συνήθεια να σπάνε τους λαιμούς των θηραμάτων χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη, κόντρα στο έδαφος. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Σήμερα, ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός κάκωσης είναι η πτώση πάνω στον τεντωμένο αντίχειρα που τον οδηγεί σε μεγάλη απαγωγή. Συμπτώματα της ρήξης ωλενίου είναι ο πόνος και το οίδημα στην περιοχή της άρθρωσης, αλλά και η αδυναμία του ασθενούς να κρατήσει αντικείμενα. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Αρχικά ο ορθοπεδικός θα ζητήσει ακτινογραφίες ή/και μαγνητική τομογραφία προκειμένου να αποκλεισθεί η περίπτωση αποσπασματικού κατάγματος, και στη συνέχεια με τη χρήση τοπικού αναισθητικού θα κάνει τεστ απαγωγής προκειμένου να διαπιστώσει εάν η ρήξη είναι πλήρης ή μερική. Η θεραπεία καθορίζεται από τον τραυματισμό και από το επίπεδο δραστηριοτήτων του ασθενούς, αλλά σε γενικές γραμμές οι μερικές ρήξεις αντιμετωπίζονται συντηρητικά με ακινητοποίηση της άρθρωσης με άκαμπτο νάρθηκα για 2-4 εβδομάδες, και σταδιακή κινητοποίηση.

Οι πλήρεις ρήξεις συνδέσμου απαιτούν άμεση χειρουργική αποκατάσταση, ιδίως σε αθλητές και χειρώνακτες, καθώς αν αφεθούν χωρίς θεραπεία επηρεάζεται σημαντικά η δυνατότητα του χεριού να πιάνει. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου γίνεται συρραφή του συνδέσμου, και αν έχει αποσπαστεί από την πρόσφυσή του επανακαθηλώνεται στην ανατομική του θέση. Σε περιπτώσεις που η κάκωση έχει τον χαρακτήρα αποσπαστικού κατάγµατος γίνεται οστεοσύνθεση µε μικρή βίδα.

Μετεγχειρητικά η µετακαρπιοφαλαγγική άρθρωση του αντίχειρα ακινητοποιείται για 4-6 εβδομάδες, και στη συνέχεια ξεκινά η περίοδος αποκατάστασης. Η επιστροφή του ασθενούς σε όλες τις δραστηριότητες του γίνεται στους 3 μήνες. 

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS