ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Ένα δάκτυλο που μαγκώνει ή που κλειδώνει είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της στενωτικής τενοντοελυτρίτιδας, η οποία είναι γνωστή με το εξαιρετικά περιγραφικό όνομα «εκτινασσόμενος δάκτυλος» (trigger finger στην αγγλική βιβλιογραφία). Η αιτία για αυτή την αρκετά συχνή και επώδυνη πάθηση βρίσκεται στο τενόντιο έλυτρο, το τούνελ απ’ όπου περνούν οι καμπτήρες τένοντες, και στο οποίο δημιουργείται φλεγμονή όταν υπάρχει ερεθισμός. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος μειώνεται με αποτέλεσμα ο τένοντας να πιέζεται και στη συνέχεια να πρήζεται, μιας και δεν μπορεί να γλιστρήσει εύκολα μέσα στο έλυτρο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Η κατάσταση αυτή προκαλεί μια επώδυνη «αναπήδηση» του τένοντα κάθε φορά που προσπαθεί να δώσει κίνηση. Έτσι, το δάκτυλο μπορεί να κολλήσει ή να μην μπορεί να κάνει καθόλου κάμψη, ειδικά τις πρωινές ώρες. Ο πόνος, σε διάφορους βαθμούς, εστιάζεται στη βάση του δακτύλου και επιδεινώνεται όταν ασκηθεί πίεση στο σημείο. Μερικές φορές, όταν ο τένοντας απελευθερώνεται από την πίεση που του ασκεί το στενό έλυτρο, οι ασθενείς περιγράφουν ότι ένιωσαν σαν να πάθαιναν εξάρθρημα. Σε περιπτώσεις που έχουν μείνει καιρό χωρίς θεραπεία το δάκτυλο δεν μπορεί να «τεντώσει» ακόμα και με βοήθεια.

Πιο «επιρρεπής» θεωρείται ο αντίχειρας, και ακολουθούν ο δείκτης και ο μέσος, και περιστασιακά το μικρό δάκτυλο του χεριού – η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά στο λεγόμενο κυρίαρχο χέρι και μπορεί να αφορά περισσότερα του ενός δάκτυλα.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι γυναίκες από 40 έως 60 ετών, όσοι πάσχουν από διαβήτη, ρευματοειδή ή ουρική αρθρίτιδα, είτε έχουν πρόβλημα στον θυρεοειδή, ή ακόμα και όσοι κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αρκετές φορές συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις, όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, η τενοντίτιδα De Quervain, η επικονδυλίτιδα είτε η υπακρωμιακή θυλακίτιδα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η πάθηση κατηγοριοποιείται  ανάλογα με το βαθμό του πόνου και της ευαισθησίας, και το βαθμό «κλειδώματος» και κάμψης του δακτύλου. Στα αρχικά στάδια ο εκτινασσόμενος δάκτυλος αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αλλαγή των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν τη φλεγμονή, εφαρμογή νάρθηκα, φαρμακευτική αγωγή και τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς, και σε περιπτώσεις που το δάκτυλο παραμένει μόνιμα σε θέση κάμψης, απαιτείται χειρουργική διάνοιξη, η οποία γίνεται µε τοπική αναισθησία και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Στόχος του γιατρού είναι να μεγαλώσει το χώρο μέσα στο έλυτρο ώστε ο τένοντας να μπορεί να κινείται πιο εύκολα.

Για το χειρουργείο απαιτείται τοπική αναισθησία, γίνεται μέσω ελάχιστης τομής, και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι του. Με δεδομένο ότι η διάνοιξη του ελύτρου δεν έχει καμία επίπτωση στη λειτουργία των δακτύλων, η κίνηση τους είναι ελεύθερη από την πρώτη ημέρα. Μετεγχειρητικά απαιτείται προσοχή για 48 ώρες. Τα ράμματα αφαιρούνται σε περίπου 10 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ο συγγενής εκτινασσόμενος δάκτυλος που αφορά τα βρέφη και διαπιστώνεται όταν αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα χέρια τους. Η συχνότητα εμφάνισης είναι από 0,05-2%, και στα δύο φύλα, και σε ποσοστό 25% και στα δύο χέρια ταυτόχρονα. Εικάζεται ότι δεν αποτελεί πραγματικά συγγενές πρόβλημα αλλά εμφανίζεται κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS