ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Μικρές καθημερινές κινήσεις όπως το να πιάσετε κάτι δυνατά ή να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας για να σηκωθείτε από την καρέκλα γίνονται επώδυνες; Εάν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάκωση στον τρίγωνο χόνδρο, ή πιο σωστά στο τρίγωνο ινοχόνδρινο σύμπλεγμα, μια πολύπλοκη ανατομική περιοχή στην πηχεοκαρπική άρθρωση.

Σκοπός της είναι να απορροφά τους κραδασμούς, να σταθεροποιεί τον καρπό, αλλά και να μεταδίδει την κίνηση από τον καρπό στην ωλένη. Εντοπίζεται μεταξύ του κάτω πέρατος της ωλένης και των οστών του καρπού. Αποτελείται από τον κεντρικό χόνδρινο δίσκο, τον περιφερειακό χόνδρο ο οποίος είναι ανάλογος του μηνίσκου στο γόνατο, τους ραχιαίους και παλαμιαίους κερκιδωλένιους συνδέσμους, και το έλυτρο του ωλένιου εκτείνοντα τον καρπό τένοντα.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Ο τραυματισμός μπορεί να οφείλεται σε πτώση πάνω στο τεντωμένο χέρι (θέση έκτασης-πρηνισμού), ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης του καρπού, οπότε και μιλάμε για έναν εκφυλισμένο χόνδρο στο πλαίσιο και της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν αθλητές υψηλών απαιτήσεων –όπως πυγμάχοι, τενίστες και αθλητές της ενόργανης και της ρυθμικής–, είτε εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά τρυπάνια ή κατσαβίδια. Ακόμα, η κάκωση του τρίγωνου χόνδρου είναι συνοδός βλάβη στο 80% των περιφερικών καταγμάτων της κερκίδας, ή μπορεί να οφείλεται σε ανατομική παραλλαγή της ωλένης (μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με την κερκίδα).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Τα συμπτώματα των ρήξεων στο συγκεκριμένο ινοχόνδρινο σύμπλεγμα είναι πόνος στο ωλένιο έξω χείλος (δηλαδή στην πλευρά που βρίσκεται το μικρό δάχτυλο), ο οποίος επιδεινώνεται σε θέσεις που αναπαράγουν το μηχανισμό του τραυματισμού, αλλά και οίδημα. Έτσι το άνοιγμα ενός μπουκαλιού ή η χρήση ενός κλειδιού μπορεί να προκαλούν πόνο. Επίσης μπορεί να υπάρχει αίσθημα κριγμού κατά τη μετακίνηση του καρπού ή κατά την περιστροφή του αντιβραχίου.

Από την άλλη, μιας και πρόκειται και για εκφυλιστική βλάβη, ασθενείς στους οποίους δεν έχει γίνει διάγνωση (και συνήθως έχουν υποστεί και ένα μικρό τραύμα) μπορεί να φτάσουν σε σημείο να μην μπορούν να βάλουν νερό από μια κανάτα χωρίς να αισθανθούν πόνο στον καρπό. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι κακώσεις στο τρίγωνο χόνδρου (είτε οφείλονται σε ρήξη είτε είναι εκφυλιστικές) παρουσιάζονται τουλάχιστον στο 50% του πληθυσμού άνω των 60 ετών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Για τη διάγνωση απαιτείται πλήρης κλινική εξέταση, ακόμα και του αγκώνα, και λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Οι απλές ακτινογραφίες δεν επιβεβαιώνουν τη βλάβη. Το πλέον αξιόπιστο είναι το αρθρογράφημα, ενώ η μαγνητική τομογραφία θεωρείται εξέταση εκλογής που θα δώσει ευκρινέστερη εικόνα.

Οι ρήξεις –κυρίως οι εκφυλιστικές– αντιμετωπίζονται αρχικά συντηρητικά, με αναλγητικά φάρμακα, ακινητοποίηση της πηχεοκαρπικής άρθρωσης σε νάρθηκα για διάστημα περίπου 6 εβδομάδων, παγοθεραπεία, ξεκούραση και φυσικοθεραπεία. Ωστόσο η φτωχή αιμάτωση του τρίγωνου χόνδρου (μόνο το 15-20% είναι καλά αγγειούμενο) εξηγεί τη δυσκολία της επούλωσής του. Έτσι σε ρήξεις που συνεχίζουν να προκαλούν πόνο ή είναι πολύ σοβαρές υπάρχει η δυνατότητα της χειρουργικής αντιμετώπισης.

Η τεχνική της αρθροσκόπησης (το αρθροσκόπιο-κάμερα και τα λεπτά χειρουργικά εργαλεία εισάγονται μέσα από πολύ μικρές τομές) δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να αναγνωρίσει το είδος της ρήξης, και ανάλογα να αποφασίσει αν θα κάνει χειρουργικό καθαρισμό ή αν θα επαναφέρει τον αποσπασμένο χόνδρο στην ανατομική του θέση.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS