ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Στην αγγλική βιβλιογραφία χρησιμοποιείται και ο όρος tennis elbow, δηλαδή ο αγκώνας του τένις, ωστόσο πρόκειται για έναν τραυματισμό με… παραπλανητικό όνομα. Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα (lateral epicondylitis ο έτερος όρος στη βιβλιογραφία) δεν είναι μόνο «προνόμιο» των αθλητών του τένις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μικροσκοπικές ρήξεις στον βραχύ κερκιδικό εκτείνοντα του καρπού –στο μυ, δηλαδή, που βοηθά στη σταθεροποίηση του καρπού όταν ο αγκώνας είναι σε έκταση–, οι οποίες οφείλονται κυρίως στις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ή στην υπερβολική χρήση του χεριού.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Είτε πρόκειται για έναν σεφ, είτε για έναν επαγγελματία αθλητή, είτε για έναν ερασιτέχνη ζωγράφο, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί συχνά και έντονα τους μυς του αντιβραχίου μπορεί να υποφέρει από επικονδυλίτιδα.  Οι στατιστικές, ωστόσο, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ιδιαίτερα επίπονη τενοντίτιδα «χτυπά» κυρίως τις γυναίκες 30-50 ετών, ενώ δεν εξαιρούνται ούτε τα παιδιά. Μόλις το 5% των περιστατικών συνδέονται με το τένις – συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η ρήξη είναι οξεία και οφείλεται σε κακή τεχνική.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Τα πιο συχνά συμπτώματα, τα οποία αναπτύσσονται σταδιακά σε βάθος ημερών ή και εβδομάδων και συνήθως μετά από ιδιαίτερα έντονες περιόδους κούρασης, είναι πόνος ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα. Έτσι με την πάροδο του χρόνου γίνεται εξαιρετικά οδυνηρό για τον ασθενή να σηκώσει ή να κρατήσει πράγματα, ακόμα και να αγγίξει το εξωτερικό του αγκώνα του. Είναι δε πολύ πιθανό να υπάρχει επικονδυλίτιδα και στα δύο χέρια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η διάγνωση καλό είναι να γίνει όσο το δυνατό πιο σύντομα. Ο ορθοπεδικός θα ζητήσει από τον ασθενή να κάνει κάποια απλά τεστ, ενώ μπορεί να ζητήσει και έναν υπέρηχο ή/και μια μαγνητική τομογραφία. Συνήθως ακολουθείται συντηρητική θεραπεία με ξεκούραση, παγοθεραπεία, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη μείωση του πόνου και του πρηξίματος, ή και φυσικοθεραπεία. Προκειμένου να ξεκουραστούν οι μύες και οι τένοντες είναι πιθανό να χρειαστούν ειδικοί ιμάντες για το αντιβράχιο. Ενέσεις στεροειδών βοηθούν άμεσα και πολύ αποτελεσματικά.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από περίπου 8-12 εβδομάδες –γεγονός σπάνιο–, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Τις περισσότερες φορές γίνεται αφαίρεση των προσβεβλημένων μυών και τενόντων (ουλώδης ιστός).

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS