ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Μια συνήθεια που μας έρχεται από τον Μεσαίωνα και αφορά μια συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη δίνει το όνομα σε μια παραμόρφωση του άκρου ποδός. «Κότσι του ράφτη» (tailor’s bunion ή bunionette στην αγγλική βιβλιογραφία) ονομάζεται η διόγκωση στην κεφαλή του 5ου μεταταρσίου· κάποτε οφειλόταν στις ώρες που κάθονταν σταυροπόδι οι ράφτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκληρίες στην περιοχή του μικρού δακτύλου του ποδιού τους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Χρόνιος πόνος και ερεθισμός στην περιοχή του μικρού δακτύλου του ποδιού είναι τα δύο βασικά συμπτώματα, μιας και το 5ο μετατάρσιο αποκλίνει προς τα έξω και το πέμπτο δάκτυλο προς τα μέσα. Επιπλέον, η τριβή της προεξοχής του ποδιού πάνω στο παπούτσι δημιουργεί τύλο (κάλο), ο οποίος μπορεί να είναι στην πλάγια ή στην πελματιαία επιφάνεια.

Το λεγόμενο κότσι του ράφτη δεν είναι τόσο κοινή παραμόρφωση, όπως έδειξε και μελέτη που παρουσιάστηκε το 2006 στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας. Σύμφωνα με αυτή, μόλις το 4% του πληθυσμού που εξετάστηκε για τις ανάγκες της μελέτης είχε κότσι στο μικρό δάκτυλο, σε αντίθεση με το 39% που είχε κότσι στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού (βλαισός μέγας δάκτυλος).

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι γυναίκες (παραμόρφωση μπορεί να υπάρχει και στα δύο πόδια), αλλά και όσοι ασθενείς έχουν πλατύ πόδι, ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, είτε από αγγειολογικά προβλήματα.  Όμως, το κότσι του ράφτη μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με άλλες παραμορφώσεις του πρόσθιου άκρου ποδός, ενώ είναι μια κοινή επιπλοκή μετά από το χειρουργείο για την πτώση μεταταρσίου με δεδομένο ότι αλλάζει η φόρτιση του ποδιού.

Επιπλέον, «υπεύθυνα» θεωρούνται τα λάθος παπούτσια και οι κληρονομικές ανατομικές ιδιαιτερότητες στο 5ο μετατάρσιο. Η εμφάνιση του προβλήματος είναι προοδευτική και συνήθως μέχρι την ηλικία των 40 οι ασθενείς συμβουλεύονται τον γιατρό αφότου έχουν εμφανίσει σκληρία (κάλο-υπερκεράτωση), νιώθουν έντονο πόνο στην περιοχή του μικρού δακτύλου και δυσκολεύονται να βρουν παπούτσια. Πολλές φορές υπάρχει και έντονη παραμόρφωση της πάσχουσας περιοχής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Αρχικά ο ορθοπεδικός θα συστήσει τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί ο πόνος. Νάρθηκας σιλικόνης, φαρδιά, μαλακά και άνετα παπούτσι, ακόμα και παγοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή μπορούν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο μιας συντηρητικής αγωγής. Ωστόσο, αν μετά από ένα διάστημα 6 μηνών τα συμπτώματα παραμένουν το ίδιο έντονα, ή η παραμόρφωση είναι τέτοια που να αλλάζει την καθημερινότητα του ασθενούς, τότε υπάρχει και η λύση του χειρουργείου.

Σε όσους δεν έχουν πολύ βαριές παραμορφώσεις η ελάχιστα επεμβατική τεχνική θεωρείται ό,τι πιο σύγχρονο στην ορθοπεδική χειρουργική, καθώς γίνεται πλήρης διόρθωση της παραμόρφωσης με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και σχεδόν άμεση κινητοποίηση. Οι οστεοτομίες (τεχνητά κατάγματα και επανατοποθέτηση ώστε να αλλάξει το σχήμα ενός οστού) πραγματοποιούνται με μικρά εργαλεία και οι τομές δεν ξεπερνούν το 1 εκ. Οι «διορθώσεις» του 5ου μετατάρσιου συγκρατούνται με ειδικές βιοσυμβατικές βίδες τιτανίου για μόνιμο αποτέλεσμα, χωρίς υποτροπή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης διορθώνονται και άλλες παραμορφώσεις στο πόδι, κυρίως στα μαλακά μόρια.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής χρησιμοποιεί ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα, καθώς δεν μπαίνει γύψος ούτε χρειάζονται πατερίτσες. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται έπειτα από περίπου 10 μέρες. Η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι πλήρης.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS