ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΛΑΓΟΝΟΚΝΗΜΙΑΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύσαμε αποσκοπούσε στην ανασκόπηση των πιο πρόσφατων δημοσιεύσεων και στοιχείων που σχετίζονται με το σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας, όσον αφορά την παθολογία και τη διαχείριση. Σκοπός μας η άμεση εφαρμογή στην κλινική πράξη.

Το σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας πιστεύεται πια ότι είναι παθολογία πίεσης ευαίσθητων ανατομικών δομών, και όχι τριβής.

Η Λαγονοκνημιαία Ταινία δεν μπορεί να διαταθεί καθόλου και επομένως η θεραπεία δεν πρέπει να επικεντρώνεται στις διατάσεις, όπως πίστευαν οι αθλητίατροι του παρελθόντος. Η δύναμη, η επικέντρωση και ο έλεγχος του ισχίου πιστεύεται πλέον ότι πρέπει να είναι βασικοί στόχοι της διαχείρισης και της αντιμετώπισης του συνδρόμου Λαγονοκνημιαίας Ταινίας!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ

Το σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας πιστεύεται ότι είναι η πιο συνηθισμένη αιτία πόνου στην εξωτερική πλευρά του γόνατος, και όμως είναι μια παθολογία, που είναι κακώς κατανοητή και δραστικά υπο-ερευνημένη! Για αρκετό χρονικό διάστημα, το σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας θεωρούταν "σύνδρομο τριβής": συγκεκριμένα οι ορθοπεδικοί – αθλητίατροι του παρελθόντος πίστευαν οτι η Λαγονοκνημιαία Ταινία προκαλεί τριβή στις δομές κάτω από αυτή, οδηγώντας σε πόνο. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν ότι η παθολογία της Λαγονοκνημιαίας Ταινίας είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνει συμπίεση ευαίσθητων δομών κάτω από αυτή και όχι τριβή. Αυτή η διάκριση είναι σημαντική καθώς έχει επηρεάσει τη θεραπεία, που στόχευε στη διάταση της Λαγονοκνημιαίας Ταινίας (για τη μείωση της τριβής) και στις ενέσεις στεροειδών για τη μείωση της φλεγμονής (π.χ. στο θύλακο).

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΓΟΝΟΚΝΗΜΙΑΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ!

Η Λαγονοκνημιαία Ταινία είναι μια ισχυρή, σύνθετη δομή με πολλαπλές προσκολλήσεις κατά μήκος του μηριαίου οστού και περιφερικά γύρω από το γόνατο. Οι βασικές και πιο ισχυρές συνδέσεις της είναι με την επιγονατίδα. Παρέχει σταθερότητα τόσο για την άρθρωση του ισχίου όσο και για την άρθρωση του γόνατος και πιστεύεται ότι αποθηκεύει και απελευθερώνει ενέργεια σαν ελατήριο. Η τρέχουσα και πιο σύγχρονη άποψη είναι ότι Α) δεν μπορείτε να την τεντώσετε και Β) δεν θα θέλατε ούτως ή άλλως!

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η απώλεια δύναμης και ελέγχου γύρω από το ισχίο πιστεύεται ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του συνδρόμου Λαγονοκνημιαίας Ταινίας. Ιδιαίτερα η αδυναμία στην απαγωγή του ισχίου και την εξωτερική στροφή και η αυξημένη προσαγωγή του ισχίου κατά τη διάρκεια της φόρτισης (π.χ. τρέξιμο). Επομένως και σε αυτήν την περίπτωση η μυϊκή ανισορροπίαείναι που ενοχοποιείται για τη δημιουργία του συνδρόμου της Λαγονοκνημιαίας Ταινίας. Η θεραπεία επομένως πρέπει να στοχεύει πρώτα στην μείωση των συμπτωμάτων και στη συνέχεια στην αντιμετώπιση των αιτιολογικών παραγόντων.

Εμείς προτείνουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα 3 ΣΤΑΔΙΩΝ:

Στάδιο 1: Χαμηλό φορτίο, κυρίως ασκήσεις ανοιχτής αλυσίδας (όπως απαγωγές ισχίου, εξωτερικές στροφές και εκτάσεις ισχίου π. χ. γέφυρες γλουτών)

Στάδιο 2: Μέτριο φορτίο, ασκήσεις κλειστής αλυσίδας (όπως ελλειπτικό μηχάνημα και stepper)

Στάδιο 3: Ασκήσεις υψηλότερου φορτίου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκρουσης και της ασκήσεων ανοιχτής αλυσίδας (όπως διάδρομο, τρέξιμο και πλειομετρικές ασκήσεις)

Σε ασθενείς με υπερβολική προσαγωγή ισχίου κατά τη διάρκεια του τρεξίματος ή της βάδισης με πολύ στενό πλάτος βηματισμού, μπορούμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στην επανεκπαίδευση βάδισης με σημάδια στο πάτωμα για να το αντιμετωπίσουμε. Αρχικά μπορεί να χρειαστεί να μειώσουμε τις δραστηριότητες που προκαλούν συμπτώματα (πχ. τρέξιμο σε κατηφόρα ή μακρύτερης διάρκειας τρέξιμο), πριν τις επαναφέρουμε σταδιακά όταν το επιτρέψουν τα συμπτώματα.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS