ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Μπορεί δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, το κολύμπι, το τένις αλλά και σπορ που απαιτούν άρση των χεριών να ευθύνονται για το 50% των ενήλικων ασθενών με πόνο στον ώμο που εξετάζουν κάθε χρόνο οι ορθοπεδικοί παγκοσμίως; Η απάντηση είναι θετική  και σχετίζεται με το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής.

Γνωστό και ως σύνδρομο πρόσκρουσης, προκαλείται όταν οι τένοντες που αγκαλιάζουν την αρθρική επιφάνεια του βραχιονίου –και αποτελούν το μηχανισμό του στροφικού πετάλου– «τρίβονται» κάτω από το ακρώμιο, δηλαδή στο τμήμα της ωμοπλάτης που έρχεται πάνω από τον ώμο. Με δεδομένο ότι το στροφικό πέταλο ενεργοποιείται κάθε φορά που η άρθρωση κάνει έσω και έξω στροφική κίνηση, αλλά και κάθε φορά  που το χέρι σηκώνει βάρος, γίνεται σαφές γιατί όσοι κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή σηκώνουν βάρη ψηλά είναι πιο ευάλωτοι. Στην υψηλή ομάδα κινδύνου ανήκουν και όσοι έχουν μη φυσιολογικό, πιο «γαμψό» ακρώμιο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Η τριβή των τενόντων στο οστό τούς προκαλεί φλεγμονή και οίδημα (πρήξιμο), ενώ φλεγμονή παθαίνει και ο ορογόνος θύλακος, ένας μικρός «σάκος» με υγρό που βρίσκεται ανάμεσα στους τένοντες και το ακρώμιο. Σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς ερεθισμός μπορεί να προκαλείται από την αρθρίτιδα στη μικρή άρθρωση μεταξύ των ακρωμίου και της κλείδας.

Εξαιτίας των φλεγμονών και του οιδήματος το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής συχνά προκαλεί τενοντίτιδα στον ώμο. Ο πόνος αντανακλά μέχρι και τον αγκώνα, και συνήθως επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ασθενείς αρχικά υποφέρουν όταν σηκώνουν ψηλά το χέρι, αλλά σταδιακά μπορεί να πονούν ακόμα και όταν είναι ακίνητο. Μιας και συνήθως αποφεύγουν να το κινούν εξαιτίας του πόνου, το χέρι μπορεί να γίνει αδύναμο ή να παρουσιάσει μερική αγκύλωση στον ώμο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Εάν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί  να επεκταθεί σε γειτονικούς τένοντες (τενοντίτιδα δικεφάλου), ή να δημιουργηθούν επασβεστώσεις μέσα στους τένοντες (ασβεστοποιός τενοντίτιδα). Κυρίως, όμως, οι τένοντες μπορεί να αδυνατίσουν από την τριβή και να κοπούν (ρήξη στροφικού πετάλου).

Η διάγνωση του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και με την κλινική εξέταση. Μια απλή ακτινογραφία θα δείξει αν υπάρχουν και τραυματισμοί στους μύες, ή οστεόφυτα (μικρές ανώμαλες οστέινες αναπτύξεις είτε μορφώματα), αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή στο περίγραμμα του οστού.

Καταρχάς η θεραπεία είναι συντηρητική, με αντιφλεγμονώδη,  τροποποίηση δραστηριοτήτων, φυσιοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης του στροφικού πετάλου και των  σταθεροποιητών της ωμοπλάτης. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ο γιατρός μπορεί να συστήσει και ενέσεις παραγώγων κορτιζόνης. Επιπλέον υπάρχει και η θεραπευτική αγωγή της έγχυσης αυτόλογων ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων από τον ίδιο τον ασθενή, προκειμένου να υποχωρήσει η τοπική φλεγμονή και να επουλωθούν οι ιστοί.

Χειρουργική επέμβαση χρειάζεται σε περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει ακόμα και μετά από 6 εβδομάδες συντηρητικής αντιμετώπισης, ή αν εντοπιστεί μεγάλη ρήξη στους τένοντες. Ο χειρουργός αρθροσκοπικά θα κάνει ακρωμιοπλαστική, δηλαδή θα δημιουργήσει αρκετό χώρο για το τενόντιο πέταλο των στροφέων μυών του ώμου, και παράλληλα –αν είναι απαραίτητο– θα καθαρίσει από τα οστεόφυτα, ή και θα αποκαταστήσει τη ρήξη τους τένοντες. Η περίοδος αποθεραπείας διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες, και ανάλογα με το αν υπάρχει ρήξη ίσως χρειαστεί και φυσικοθεραπεία.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS