ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Ο περισσότερος κόσμος το περιγράφει ως διάστρεμμα στον αστράγαλο, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για διάστρεμμα στην ποδοκνημική άρθρωση, καθώς «εμπλέκονται» ένας ή περισσότεροι σύνδεσμοι οι οποίοι σταθεροποιούν τον αστράγαλο. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά κοινό τραυματισμό στον αθλούμενο πληθυσμό, στον οποίο και έχουν εστιάσει οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες.

Το διάστρεμμα προκύπτει όταν το πόδι «γυρνάει» και οι σύνδεσμοι, οι ισχυροί ινώδεις ιστοί που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους και σταθεροποιούν την άρθρωση, τεντωθούν πέρα από τα όρια τους και σκιστούν. Ανάλογα με το βαθμό της ρήξης το τραύμα διακρίνεται από ήπιο (που επουλώνεται στο σπίτι με ξεκούραση και παγοθεραπεία), έως πολύ σοβαρό, όταν υπάρχει πλήρης ρήξη. Τα περισσότερα διαστρέμματα συμβαίνουν στους έξω πλαγίους συνδέσμους.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία ένα σοβαρό διάστρεμμα μπορεί να αποδυναμώσει την ποδοκνημική, κάνοντάς την ευάλωτη σε νέο τραυματισμό, ενώ επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα στον αστράγαλο μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα, όπως είναι η αρθρίτιδα και η αστάθεια της άρθρωσης η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη των οστών και των χόνδρων.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στο The American Journal of Sports Medicine και αφορά τις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υψηλότερος κίνδυνος για διάστρεμμα στην ποδοκνημική υπάρχει στις ηλικίες 10-19. Αγόρια και άνδρες από 15 έως 24 ετών εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τα κορίτσια και τις γυναίκες στις αντίστοιχες ηλικίες. Αντίθετα, στις γυναίκες ο κίνδυνος διαστρέμματος είναι πολύ μεγαλύτερος μόλις περάσουν τα 30.

Οι πιο συχνοί μηχανισμοί κάκωσης είναι το περπάτημα ή η άσκηση σε ανώμαλη επιφάνεια, η πτώση στο έδαφος, τα τροχαία, αθλήματα που απαιτούν απότομο σταμάτημα, αθλήματα όπως το τένις, το ορεινό τρέξιμο ή το ποδόσφαιρο, είτε όταν κάποιος πατήσει το πόδι κάποιου που τρέχει.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Ο συγκεκριμένος τραυματισμός μπορεί να είναι αρκετά επώδυνος, ιδίως όταν υπάρχει πλήρης ρήξη ή εξάρθρημα του αστραγάλου. Κοινά συμπτώματα είναι το πρήξιμο, οι μώλωπες, ο πόνος κατά την ψηλάφηση και ο περιορισμός στο εύρος της κίνησης. Μιας και οι ενδείξεις σε σοβαρές περιπτώσεις είναι ίδιες με εκείνες του κατάγματος, το διάστρεμμα απαιτεί άμεση αξιολόγηση. Ο ορθοπεδικός θα κάνει κλινική εξέταση και θα πάρει λεπτομερές ιστορικό. Η ακτινογραφία θα αποκλείσει το κάταγμα, ενώ αν υπάρχει υποψία σοβαρού τραυματισμού μπορεί να ζητηθεί μαγνητική που θα δείξει τη βλάβη των συνδέσμων, του χόνδρου ή κάποιου οστού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η θεραπεία εξαρτάται από το βαθμό της βλάβης, ωστόσο ένα πρόγραμμα τριών φάσεων –σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών– μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις. Πρώτα συστήνεται ανάπαυση προκειμένου να υποχωρήσει το οίδημα και να προστατευτεί ο αστράγαλος. Στη συνέχεια αποκαθίσταται το εύρος κίνησης, η δύναμη και η ευελιξία, και η τρίτη φάση περιλαμβάνει ασκήσεις συντήρησης και σταδιακή επιστροφή σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν στροφή του αστραγάλου. Ανάλογα με το διάστρεμμα, το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες, ή από 6 έως 12 εβδομάδες για πιο σοβαρές βλάβες. Σημαντικό κομμάτι στη θεραπεία είναι οι ασκήσεις αποκατάστασης προκειμένου να προληφθεί η δυσκαμψία, να ενισχυθεί η αντοχή του αστραγάλου και να αποφευχθούν τα μακροχρόνια προβλήματα στην ποδοκνημική άρθρωση.

Η χειρουργική θεραπεία για τα διαστρέμματα δεν είναι συνηθισμένη, ωστόσο είναι λύση σε τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία και σε όσους εμφανίζουν επίμονη αστάθεια ακόμα και μετά από μήνες. Αρθροσκοπικά, δηλαδή με πολύ μικρές τομές και ειδικά χειρουργικά εργαλεία, ο χειρουργός θα αφαιρέσει ό,τι μπλοκάρει την άρθρωση (θραύσματα οστού ή χόνδρου, είτε τμήματα του συνδέσμου).  Ο σχισμένος σύνδεσμος είτε θα επισκευαστεί είτε θα αντικατασταθεί με μόσχευμα από ιστό ή από τένοντα που λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή. Μετεγχειρητικά τοποθετείται γύψινος νάρθηκας και ακολουθεί περίοδος αποκατάστασης, που μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και μήνες, για να αποκτήσει η άρθρωση δύναμη και εύρος κίνησης.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS