ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Είναι σαν μία μπάλα του μπάσκετ να βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό πιάτο και να πρέπει να παραμείνει εκεί. Με αυτό τον τρόπο οι ορθοπεδικοί περιγράφουν την γληνοβραχιόνια άρθρωση του ώμου: η σφαιρική κεφαλή του βραχιόνιου οστού είναι η μπάλα και η επίπεδη ωμογλήνη το πιάτο. Το ρόλο του σταθεροποιητή της άρθρωσης τον έχουν αναλάβει οι μύες, οι σύνδεσμοι και ο επιχείλιος χόνδρος, ένας ινοχόνδρινος δακτύλιος που περιβάλλει το οστούν της ωμογλήνης και αυξάνει το βάθος της.

Ένας σοβαρός τραυματισμός στην περιοχή του ώμου, ο οποίος μπορεί και να μην διαγνωστεί άμεσα, συμβαίνει όταν υπάρχει ρήξη του επιχείλιου χόνδρου. Από τους συνηθέστερους τύπους ρήξης είναι οι βλάβες SLAP (Superior Labrum Anterior to Posterior) – όπως δείχνει και το ακρωνύμιο, αφορούν το ανώτερο τμήμα του επιχείλιου χόνδρου, εκεί όπου εκφύεται ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου και σχηματίζεται ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ανατομικό σύμπλεγμα.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Εκτός από τις ρήξεις λόγω εκφύλισης που παρατηρούνται σε ηλικιωμένους ασθενείς, οι βλάβες SLAP αφορούν κυρίως όσους αθλούνται, και ειδικότερα τους αθλητές ρίψεων. Άλλωστε ο συγκεκριμένος τραυματισμός εμφανίστηκε στη βιβλιογραφία πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 όταν μελετήθηκαν παίκτες του μπέιζμπολ.

Η πτώση εξ ιδίου ύψους όταν το χέρι είναι τεντωμένο ή η πτώση πάνω στον ώμο, αλλά και το να αγκαλιάσει κάποιος το σώμα του κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου, να σηκώσει βάρος επανειλημμένα ή απότομα, ή να προσπαθήσει να κρατηθεί όταν πέφτει ενώ κάνει μονόζυγο είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν τον συγκεκριμένο τραυματισμό. Αν και τα συμπτώματα εξαρτώνται από την έκταση και τη θέση της ρήξης εντούτοις υπάρχει διάχυτος πόνος (με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να εντοπίσουν πού ακριβώς), πόνος κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ή κινήσεων (ειδικά όταν το χέρι μετακινείται πάνω από το κεφάλι), αδυναμία ή και αστάθεια στον ώμο, ακόμα και «μπλοκάρισμα» της άρθρωσης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Το πιο πιθανό είναι οι βλάβες SLAP να συνοδεύονται και από άλλους τραυματισμούς, όπως ρήξη στροφικού πετάλου, γεγονός που καθιστά σχετικά δύσκολη την ακριβή διάγνωση, παρά το γεγονός ότι ο ορθοπεδικός έχει πάρει λεπτομερές ιστορικό και έχει κάνει σωστή κλινική εξέταση. Ακόμα και μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να μην δείξει τις βλάβες SLAP· εάν τα συμπτώματα επιμένουν τότε γίνεται μαγνητική αρθρογραφία. Η βέβαιη διάγνωση, πάντως, γίνεται μόνο με αρθροσκόπηση του ώμου, κατά την οποία διορθώνεται και η βλάβη με ειδική χειρουργική τεχνική και συνήθως χρήση βιοαπορροφήσιμων αγκυρών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Αρχικά προτείνεται συντηρητική θεραπεία με τροποποίηση των δραστηριοτήτων, φυσικοθεραπεία και αγωγή με αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση του πόνου. Η χειρουργική αντιμετώπιση, ανάλογα με το βαθμό της ρήξης, μπορεί να είναι καθαρισμός της πάσχουσας περιοχής, επανακαθήλωση του επιχείλιου χόνδρου με «άγκυρες», τενοντοτομή ή τενοντόδεση της μακράς κεφαλής του δικεφάλου.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS