ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Αν και είναι σχεδιασμένοι για να αντέχουν την καταπόνηση, εντούτοις οι έντονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλούν τη φθορά τους. Ο λόγος για τους κυριότερους τένοντες στην γληνοβραχιόνια άρθρωση, οι οποίοι λειτουργούν αδιάκοπα καθώς λαμβάνουν μέρος σε κάθε κίνηση του ώμου – χάρη στους τένοντες άλλωστε οι μύες προσφύονται στα οστά. Οι τέσσερις από τους πέντε που βρίσκονται εντός της άρθρωσης του ώμου (υποπλάτιος, υπερακάνθιος, υπακάνθιος και ελάσσων στρογγυλός) καταλήγουν στην κεφαλή του βραχιονίου, και όλοι μαζί σχηματίζουν μια ομάδα μυών που ονομάζεται στροφικό πέταλο. Σε άμεση σχέση μαζί του, αφού διέρχεται από αυτό, είναι και ο πέμπτος τένοντας, η μακρά κεφαλή του δικεφάλου.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Η φλεγμονή που προκαλείται στους τένοντες αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες πόνου ή αδυναμίας στην ωμική ζώνη. Πιο συνηθισμένη μορφή τενοντίτιδας είναι αυτή στο στροφικό πέταλο, και ιδίως στον λόγω θέσης πιο ευαίσθητο υπερακάνθιο τένοντα.

Ωστόσο, δεν εκδηλώνεται σε όλους τους ανθρώπους που καταπονούν τα χέρια τους. Ο πιο βασικός παράγοντας είναι η ένταση της μυϊκής δραστηριότητας αλλά και η διάρκεια της καταπόνησης – έτσι, πιο επιρρεπείς είναι αθλητές που ασχολούνται με σπορ τύπου τένις ή μπέιζμπολ, αλλά και όσοι δουλεύουν έχοντας τα χέρια πάνω από το ύψος των ώμων. Επίσης, μπορεί να εξαρτάται από την ανατομία της ωμικής ζώνης: Όσο πιο κυρτό είναι το οστό της ωμοπλάτης (ακρώμιο) τόσο πιο πιθανό είναι να «παγιδεύεται» και κατά συνέπεια να ερεθίζεται ο υπερακάνθιος. Στην περίπτωση αυτή η τενοντίτιδα είναι αποτέλεσμα του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Στην αρχή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια γι’ αυτό και πολλοί αποφεύγουν να επισκεφθούν άμεσα τον ορθοπεδικό. Ξεκινούν με λίγο πόνο που επιμένει και σε κατάσταση ηρεμίας. Ο πόνος αυτός αντανακλά από το μπροστινό μέρος του ώμου μέχρι το πλάι του βραχίονα και εμποδίζει την ανύψωση και τη ρίψη αντικειμένων.  Κατά την οξεία φάση της τενοντίτιδας, όμως, ο πόνος γίνεται πιο έντονος (ιδίως τη νύχτα) και αντανακλά στον αυχένα, στην ωμοπλάτη και στο υπόλοιπο άνω άκρο. Κατά συνέπεια οι κινήσεις του χεριού περιορίζονται, ενώ υπάρχει και μια αίσθηση καψίματος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και με την κλινική εξέταση. Ο ορθοπεδικός θα πρέπει να αποκλείσει άλλες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα κ.α. Ένα υπερηχογράφημα θα επιβεβαιώσει αν υπάρχει φλεγμονή στο στροφικό πέταλο και θα δείξει και πιθανή ρήξη. Τέλος, μπορεί να κριθεί απαραίτητη και η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.

Στόχος της θεραπείας είναι να μειωθεί ο πόνος και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του άνω άκρου. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι συντηρητική με ξεκούραση, ανάρτηση ώμου, φαρμακευτική αγωγή, παγοθεραπεία, εγχύσεις κορτιζόνης ή αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες, και φυσικοθεραπεία μετά το πέρας της οξείας φάσης της νόσου.

Συνήθως, η τενοντίτιδα υπερακανθίου υποχωρεί μετά από μία περίπου εβδομάδα. Όμως σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών με έντονα συμπτώματα για αρκετό καιρό, ή με συνεχείς υποτροπές, μπορεί να επιλεγεί η αρθροσκόπηση ώμου ώστε να «καθαριστούν» χειρουργικά ιστοί και να γίνει πρόσθια ακρωμιοπλαστική - αφαίρεση μέρους της πρόσθιας-κάτω επιφάνειας του ακρωμίου.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS