ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Ως γενικός όρος η αρθρίτιδα περιγράφει τη φλεγμονή, σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, που προκαλεί πόνο, οίδημα, ακαμψία και περιορισμό του εύρους της κίνησης. Και ενώ η οστεοαρθρίτιδα στην άρθρωση της κλείδας με το ακρώμιο (ακρωμιοκλειδική) και στην άρθρωση του βραχίονα με την ωμοπλάτη (γληνοβραχιόνιο) έχει ως αιτία την καταστροφή του χόνδρου, στην περίπτωση της αρθροπάθειας του στροφικού πετάλου η καταστροφή του χόνδρου είναι το αποτέλεσμα.

Αιτία είναι η εκτεταμένη καταστροφή ή η μεγάλη εκφύλιση του τενόντιου πετάλου, και κατά συνέπεια η αδυναμία του να καθηλώσει την κεφαλή του βραχιονίου μέσα στην ωμογλήνη. Έτσι η κεφαλή, που φυσιολογικά καλύπτεται από το στροφικό πέταλο,  μετατοπίζεται και συχνά φτάνει μέχρι το ακρώμιο με αποτέλεσμα να «φορτίζεται» και σιγά-σιγά να φθείρεται ο χόνδρος.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Η εξέλιξη από τη ρήξη στην αρθροπάθεια αποτελεί ένα πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος – η νόσος, άλλωστε, περιγράφηκε πλήρως μόλις το 1983. Πιο επιρρεπείς θεωρούνται οι γυναίκες και όσοι είναι γύρω στα 70, ενώ πιο ευάλωτο είναι το χέρι που χρησιμοποιείται περισσότερο. Ο συνδυασμός της ρήξης και της αρθρίτιδας σημαίνει ότι ο ασθενής νιώθει ισχυρό πόνο και αδυναμία, και δεν μπορεί να σηκώσει το χέρι του στο πλάι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η χειρουργική. Στα πρώτα στάδια συστήνεται ο χειρουργικός καθαρισμός (αρθροσκόπηση), και σε προχωρημένα στάδια η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τύπο αρθροπλαστικής καθώς οι αρθρικές επιφάνειες αντικαθίστανται αντίστροφα από την ανατομική τους θέση. Στη θέση της ωμογλήνης τοποθετείται μεταλλική σφαίρα και στη θέση της βραχιόνιας κεφαλής μια τεχνητή κοίλη επιφάνεια η οποία στηρίζεται σε ένα στειλεό (κυλινδρικό κομμάτι) που εισέρχεται στον αυλό του βραχονίου.

Με τη συγκεκριμένη επέμβαση, που απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό ο οποίος θα μπορεί να διακρίνει τις ανατομικές αλλαγές της άρθρωσης, αποκαθίσταται όσο είναι δυνατό η ανατομία του παραμορφωμένου ώμου,  και παρακάμπτεται το κατεστραμμένο στροφικό πέταλο το οποίο πλέον δεν λαμβάνει μέρος στην κίνηση. Ο ώμος κινείται μέσω του δελτοειδούς ο οποίος ασκεί πίεση ώστε να ανυψωθεί το άνω άκρο.

Μετεγχειρητικά ο ασθενής ακολουθεί εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης κατά τη διάρκεια του οποίου «εκπαιδεύεται» στη χρήση της χειρουργηθείσας άρθρωσης.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS