ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Έχετε αναρωτηθεί ποιος μπορεί να είναι ο πιο ισχυρός μυς του ανθρώπινου σώματος; Η απάντηση βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μηρού, εκεί που υπάρχει ο τετρακέφαλος. Η αρχή του (έκφυση) είναι στη λεκάνη και μέσω της επιγονατίδας φτάνει στην αρχή της κνήμης. Χωρίς τον τετρακέφαλο το γόνατο δεν θα μπορούσε να κάνει έκταση και ο μηρός δεν θα μπορούσε να κάνει κάμψη προς τη λεκάνη.

Το όνομά του το οφείλει σε τέσσερις μύες που σχηματίζουν το σύνολο του τετρακεφάλου: τον ορθό μηριαίο και τους έσω, μέσα και έξω πλατύ. Η μεγάλη του «αδυναμία» οφείλεται στο γεγονός ότι έρχεται σε επαφή με όλο το μηριαίο οστό, και συνεπώς είναι ευάλωτος σε δυνάμεις συμπίεσης. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες για τον τραυματισμό του συγκεκριμένου μυός δεν υπάρχουν· μια εξήγηση είναι ότι οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται κυρίως για έναν αθλητικό τραυματισμό. Ένα άμεσο χτύπημα από κάποιο γόνατο ή από κράνος, για παράδειγμα, μπορεί να «κόψει» τον τετρακέφαλο είτε στο μυϊκό τμήμα είτε στα δύο μυοτενόντια τμήματα, που είναι και τα πιο αδύναμα.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Πιο ευάλωτοι θεωρούνται οι αθλητές του ράγκμπι, του καράτε, του τζούντο και του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Athletic Training σημειώνει ότι από την ανάλυση στοιχείων για τους τραυματισμούς αθλητών στις ΗΠΑ την περίοδο 2009-2015 προέκυψε ότι ένας μεγάλος αριθμός τραυματισμών συνέβη κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Κατά κανόνα τραυματίζονται νέοι αθλητές που δεν έχουν κάνει προθέρμανση ή μετά από υπερβολική καταπόνηση, είτε όσοι έχουν περάσει τα 40 και αθλούνται με λάθος τρόπο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η ρήξη τετρακεφάλου θεωρείται βαριά κάκωση και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Το βασικό σύμπτωμα είναι οξύς πόνος στο μέσο περίπου του μηρού και αδυναμία του αθλητή να στηρίξει το βάρος του στο πόδι που τραυματίστηκε, ή να σηκώσει το πόδι τεντωμένο.

Ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς επιλέγεται η συντηρητική ή η χειρουργική αντιμετώπιση. Σε μικρής έκτασης ρήξεις συστήνονται ελαστική περίδεση, φαρμακευτική αγωγή και ξεκούραση. Σε μεσαίας βαρύτητας ρήξεις, στις οποίες υπάρχει και βλάβη στον τένοντα, μπαίνει μηροκνημικός γύψος ή νάρθηκας για 3-6 εβδομάδες, και παράλληλα δίνεται φαρμακευτική αγωγή και συστήνονται φυσικοθεραπείες.

Ωστόσο, τραυματικές εκτεταμένες ρήξεις του μυός με μεγάλο χάσμα (πιο επιρρεπής είναι ο ορθός μηριαίος μυς) καλό είναι να χειρουργούνται άμεσα. Πλέον η απλή συρραφή έχει απορριφθεί καθώς υπάρχει κίνδυνος νέου τραυματισμού σε αθλητές υψηλών απαιτήσεων. Οι σύγχρονες τεχνικές είναι με ράμματα και μοσχεύματα.  Εάν συνυπάρχει ρήξη τετρακέφαλου τένοντα, γίνεται επανακαθήλωσή του στην επιγονατίδα.

Εάν πάλι οι βλάβες είναι χρόνιες, τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει και καθυστερημένα, με όχι τόσο υψηλής λειτουργικότητας αποτέλεσμα. Ωστόσο, σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς ότι στο σημείο της ρήξης δημιουργείται τοπικό αιμάτωμα και στη συνέχεια η διαδικασία της επούλωσης αφήνει τοπικά μετατραυματικά ινώματα, ίσως και χάσμα αν η ρήξη είναι μεγάλη.

Μετεγχειρητικά ο ασθενής φέρει γύψο ή νάρθηκα έκτασης για τρεις περίπου εβδομάδες και στη συνέχεια κάνει ήπια κινησιοθεραπεία για τον τετρακέφαλο. Η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται σταδιακά και όχι προτού περάσουν τρεις με τέσσερις μήνες από το χειρουργείο.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS