ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ;
Η ρήξη έξω πλάγιου συνδέσμου/οπίσθιας-έξω γωνίας οφείλεται σε μεγάλη δύναμη που ασκείται στην εσωτερική επιφάνεια του γόνατος που βρίσκεται σε έκταση ή ελαφριά κάμψη, με αποτέλεσμα την προσαγωγή της κνήμης σε σχέση προς το μηρό. Είναι πολύ συχνός στους ποδοσφαιριστές και μετά από τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις από σχετικά μεγάλο ύψος.

Είναι πολύ πιθανό ο τραυματισμός του έξω πλάγιου συνδέσμου να συνοδεύεται από κάκωση του κοινού περονιαίου νεύρου, ή να οδηγήσει σε ρήξη πρόσθιου ή και του οπίσθιου χιαστού, καθώς και της οπίσθιας έξω γωνίας του γόνατος. Η κάκωση ταξινομείται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αν υπάρχει διάταση ή ρήξη ελάχιστων ινών, ή αν είναι μερική ή ολική. Ο πόνος εντοπίζεται στην έξω επιφάνεια της άρθρωσης, ή στην κατάφυση του συνδέσμου στην κεφαλή της περόνης, και επιδεινώνεται κατά την προσαγωγή της κνήμης. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν αστάθεια στο γόνατο («Varus Thrust» βάδιση).

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ  Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;
Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη εκτενούς ιστορικού και με κλινική εξέταση που περιλαμβάνει διάφορα τεστ τα οποία θα δείξουν αν η κάκωση του έξω πλαγίου είναι μεμονωμένη ή όχι. Μια μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση ενώ ο ακτινολογικός έλεγχος θα εντοπίσει αποσπασματικά κατάγματα.

Η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική ειδικά  σε περιπτώσεις που η ρήξη είναι ολική και υπάρχουν συνοδές βλάβες (ρήξη πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού), ή αν η αστάθεια είναι σημαντική. Σημαντικό είναι ο χειρουργός πάντα να εκτιμά το μορφότυπο του γόνατος, καθώς και την πιθανή ύπαρξη «varus thrust» κατά τη βάδιση.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Κύριος σκοπός του χειρουργού είναι η επιδιόρθωση και επανακαθήλωση κάθε ανατομικού στοιχείου στην αρχική του θέση. Αν αυτό δεν είναι δυνατό –πράγμα που συνήθως συμβαίνει όταν ο τραυματισμός είναι χρόνιος, δηλαδή μεγαλύτερος του ενός μήνα– τότε ο χειρουργός θα προχωρήσει σε ανακατασκευή του έξω πλαγίου ή και όλης της οπίσθιας-έξω γωνίας με τενόντιο αυτομόσχευμα.

Πολύ σημαντική είναι και η σειρά επιλογής των αυτομοσχευμάτων από τη μεριά του χειρουργού, καθώς αυτά τα γόνατα συνήθως χρειάζονται ταυτόχρονα πολλαπλές ανακατασκευές. Μετεγχειρητικά απαραίτητος είναι ο κηδεμόνας γόνατος και βέβαια γίνονται φυσικοθεραπείες για διατήρηση του εύρους κίνησης του γόνατος και ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακεφάλου, οπίσθιων μηριαίων και γαστροκνημίου.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS