ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Αποτελείται από τρεις βασικές ανατομικές δομές (έξω πλάγιο σύνδεσμο, ιγνυακό τένοντα, περονοϊγνυακό τένοντα) και ρόλος της είναι να συμβάλλει στη σταθερότητα του γόνατος. Η οπίσθια έξω γωνία είναι ένα σύμπλεγμα συνδέσμων το οποίο αντιστέκεται σε δυνάμεις ραιβότητας (υπερβολική προς τα έσω μετατόπιση των δύο αρθρούμενων οστών), και στροφής της άρθρωσης.

Παρότι οι σύνδεσμοι είναι σχεδιασμένοι να αντέχουν στην καταπόνηση, όταν οι δυνάμεις που ασκηθούν ξεπεράσουν το όριο αντοχής τους, όπως μπορεί να συμβεί σε αθλήματα επαφής ή σε ένα τροχαίο, τότε ριγνύονται. Η ρήξη της οπίσθιας-έξω γωνίας θεωρείται κυρίως αθλητικός τραυματισμός, αν και είναι μια «παραγνωρισμένη» κάκωση, αφού σχεδόν πάντα συνοδεύεται από άλλες ρήξεις συνδέσμων (πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού), ενώ μπορεί να συνυπάρχουν βλάβες στο μηνίσκο ή στο χόνδρο.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Δημοσίευση στο The Bone & Joint Journal το 2011, για τις ανάγκες της οποίας εξετάστηκαν νοσοκομειακά αρχεία ασθενών με αστάθεια, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη κάκωση αναγνωρίστηκε μόνο όπου συνυπήρχαν και άλλες συνδεσμικές κακώσεις. Οι μελετητές συμπερασματικά προτείνουν περισσότερη σχολαστικότητα κατά την εξέταση ασθενών με συμπτώματα αστάθειας προκειμένου οι ορθοπεδικοί να προτείνουν την κατάλληλη θεραπεία γνωρίζοντας την πραγματική έκταση του τραυματισμού. Και αυτό γιατί η μη αντιμετώπιση της βλάβης στην οπίσθια-έξω γωνία είναι συχνά η αιτία που αποτυγχάνει η αποκατάσταση του οπίσθιου χιαστού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ιστορικού και με ενδελεχή κλινική εξέταση –το γόνατο είναι πρησμένο εξαιτίας του αίματος που έχει μαζευτεί στην άρθρωση (αίμαρθρο) και έχει μεγάλη δυσκολία κάμψης–, και επιβεβαιώνεται από την μαγνητική τομογραφία. Ανάλογα με το βαθμό της ρήξης η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική, όπως συμβαίνει στις μεμονωμένες ή στις μερικές, είτε χειρουργική.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS