ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται στο πίσω μέρος της άρθρωσης του γόνατος και λειτουργεί ως ενός είδους «χαλινάρι» προστατεύοντας και συγκρατώντας την άρθρωση, και περιορίζοντας την προς τα πίσω κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό. Είναι πιο «γερός» σε σχέση με τον πρόσθιο χιαστό και αποτελείται από δύο δέσμες: η ισχυρότερη και παχύτερη ονομάζεται έξω-πρόσθια και έχει ενεργό συμμετοχή στην κάμψη του γόνατος, ενώ η μικρότερη δέσμη είναι η έσω-οπίσθια που ενεργοποιείται όταν το γόνατο είναι σε έκταση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Ο τραυματισμός του οπίσθιου χιαστού είναι λιγότερο συχνός, ωστόσο όταν υποστεί ρήξη τότε σημαίνει ότι έχει ασκηθεί ισχυρή βία, όπως συμβαίνει σε ένα τροχαίο όταν το λυγισμένο γόνατο χτυπάει στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα όταν ο ποδοσφαιριστής πέφτει πάνω στο λυγισμένο γόνατο. Σπάνια η συγκεκριμένη ρήξη δεν συνοδεύεται από άλλες βλάβες: συνήθως συνυπάρχουν ρήξεις μηνίσκου, έσω ή έξω πλάγιου συνδέσμου, ή πρόσθιου χιαστού. Αυτός είναι και ο λόγος που η βλάβη είναι δύσκολο να αξιολογηθεί και συχνά «μπερδεύεται» με άλλους τραυματισμούς του γόνατος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (American Academy of Orthopaedic Surgeons) ο τραυματισμός κατανέμεται σε τρία στάδια ανάλογα με το αν ο σύνδεσμος απλά διατείνεται, ή αν έχει υποστεί μερική, ή ολική ρήξη οπότε και κόβεται σε δύο κομμάτια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η αρθροσκοπική επέμβαση γίνεται σε ασθενείς με ολική ρήξη  οπίσθιου χιαστού ή με συνοδές ρήξεις συνδέσμων του γόνατος. Για τη συνδεσμοπλαστική, δηλαδή την αναδημιουργία του συνδέσμου, χρησιμοποιούνται μοσχεύματα (είτε από τον ίδιο τον ασθενή, συνήθως από τον επιγονατιδικό ή τους ισχιοκνημιαίους, είτε αλλομοσχεύματα), με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας της άρθρωσης και τη μείωση του κινδύνου πρόωρης εκφύλισης (οστεοαρθρίτιδα).

Για την αρθροσκόπηση γίνονται δύο μικρές τομές ενώ από μία τρίτη μήκους 2-3 εκ. λαμβάνεται το μόσχευμα. Η καθήλωσή του γίνεται στα δύο οστικά κανάλια, το μηριαίο και το κνημιαίο, με βιοαπορροφήσιμα υλικά.

Μετεγχειρητικά ακολουθείται πρόγραμμα φυσικοθεραπείας προκειμένου ο ασθενής να ανακτήσει τη δύναμη και την κίνηση του γόνατος. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην άσκηση εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού· όσο περισσότερες βλάβες, τόσο πιο αργή η αποθεραπεία. Έτσι, μετά την αρθροσκόπηση το διάστημα που απαιτείται για επάνοδο σε αθλητικές δραστηριότητες κυμαίνεται από 6 έως 12 μήνες.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS