ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΟΜΗΡΙΑΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ;
Αν και είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τα υπόλοιπα οστά του γόνατος, η επιγονατίδα είναι το μεγαλύτερο οστό που σχηματίζεται μέσα σε μυϊκό τένοντα, εν προκειμένω μέσα στον τετρακέφαλο. Σησαμοειδές οστούν είναι η ακριβής ονομασία του, και φυσιολογικά κινείται κατά την κάμψη και την έκταση του γόνατος ακολουθώντας την πορεία της μηριαίας τροχαλίας, μιας αύλακας στην πρόσθια επιφάνεια του μηριαίου οστού. Έτσι σχηματίζεται η επιγονατιδομηριαία άρθρωση.

Ο ρόλος του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου (MPFL στη βιβλιογραφία) ως «πρωταγωνιστή» στη σταθεροποίηση της επιγονατίδας και στην αποτροπή της πλήρους ή μερικής εξάρθρωσής της αναγνωρίστηκε μόλις τα τελευταία χρόνια. Κάθε φορά, λοιπόν, που η επιγονατίδα εξαρθρώνεται προς τα έξω ο συγκεκριμένος σύνδεσμος παθαίνει ρήξη, ή σε χρόνιες περιπτώσεις είναι χαλαρός και «ανεπαρκής».

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΡΘΗΜΑ;
Προς το παρόν υπάρχουν ελάχιστες επιδημιολογικές μελέτες που να αξιολογούν τον συγκεκριμένο μηχανισμό κάκωσης, ωστόσο γνωρίζουμε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα και όχι για την αιτία του εξαρθρήματος. Όμως μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο The Open Orthopaedics Journal επισημαίνει ότι πλέον ανιχνεύονται περισσότεροι τραυματισμοί αυτού του είδους, και εξαιτίας των ακριβέστερων διαγνωστικών απεικονίσεων.

Στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση του εξαρθήματος επιγονατίδας – όταν η βλάβη είναι οστεοχόνδρινη με ελεύθερα τεμάχια στην άρθρωση- τότε γίνεται και ανακατασκευή του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου. Πρόκειται για μια επέμβαση που σπάνια γίνεται μόνη της (υπάρχει ειδικός αλγόριθμος που ακολουθείται), και η οποία απαιτεί ειδική γνώση ανατομίας.  Το μόσχευμα που χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση της επιγονατίδας στη σωστή θέση προέρχεται  από τον ίδιο τον ασθενή και στόχος είναι η διόρθωση της αιτίας που προκάλεσε το εξάρθρημα.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Μετεγχειρητικά στο γόνατο μπαίνει νάρθηκας ώστε να είναι σε πλήρη έκταση. Η βασική περίοδος αποθεραπείας, η οποία περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, είναι 6-8 βδομάδες, ενώ η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται στους 3 με 6 μήνες, ανάλογα το άθλημα.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS