ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Το πρώτο μισό του 20ού αιώνα ο πιο διάσημος γιατρός στις ΗΠΑ για το ανθρώπινο πόδι ήταν ο Dudley Joy Morton, ο οποίος «έδωσε» και το όνομά του στο σύνδρομο (νεύρωμα) Morton’s. Μάλιστα με τον όρο δάχτυλο του Μόρτον (ή ελληνικό πόδι) περιγράφεται μια δομική ανατομική παραλλαγή του πέλματος: το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού είναι μακρύτερο από το μεγάλο δάχτυλο. Αυτό σημαίνει ότι το 2ο μετατάρσιο οστό κατά τη βάδιση δέχεται μεγαλύτερα φορτία απ’ όσα αντέχει.

Στη βιβλιογραφία η καταπόνηση των μεταταρσίων, που οδηγεί στα συμπτώματα του πόνου και της φλεγμονής μεταξύ των δαχτύλων του ποδιού, περιγράφεται με τον όρο μεταταρσαλγία. Μία από τις αιτίες είναι η πτώση των μεταταρσίων, όταν δηλαδή ένα από τα οστά ακουμπάει με μεγαλύτερη πίεση στο έδαφος (πιο «ευαίσθητο» θεωρείται το 2ο). Ένα δευτερογενές στάδιο της πτώσης των μεταταρσίων είναι το σύνδρομο Morton’s, το οποίο εμφανίζεται όταν υπάρχει μηχανική συμπίεση του μεσόστεου νεύρου ανάμεσα στα επιμήκη οστά.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Τέτοιου είδους συμπίεση δεν προκαλείται μόνο από την πτώση των μεταταρσίων, αλλά γενικά από οποιαδήποτε βλάβη προκαλεί αλλαγές στη δομή του ποδιού και οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της πρόσθιας περιοχής του πέλματος.  Όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν η καμάρα είναι μειωμένη και τα μετατάρσια οστά παγιδεύουν ή πιέζουν το νεύρο, και παράλληλα ο σύνδεσμος το πιέζει και αυτός προς τα κάτω, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και την πρόκληση πόνου μεταξύ του 3ου και 4ου μεταταρσίου. Επιπλέον, το κοντύτερο 1ο μετατάρσιο στις περιπτώσεις των δαχτύλων Μόρτον δεν δίνει την απαραίτητη σταθερότητα και υποστήριξη για τη σωστή βάδιση,  και έτσι το πόδι είναι σε μόνιμο πρηνισμό.

Τα μεσοδακτύλια νευρώματα εμφανίζονται σταδιακά και είναι συχνά σε δρομείς και άλτες, ή και σε όσους που ασχολούνται σε υψηλό επίπεδο με τα ομαδικά αθλήματα, εξαιτίας των τραυματισμών και της χρόνιας καταπόνησης. Πιο επιρρεπείς θεωρούνται και οι γυναίκες μέσης ηλικίας, κυρίως λόγω των υποδημάτων που επιλέγουν – ιδιαίτερα «ένοχα» θεωρούνται τα ψηλά τακούνια και τα πολύ στενά παπούτσια για πολλή ώρα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Οι ασθενείς περιγράφουν τον πόνο ως βαθύ και σταθερό –πιο συχνά μεταξύ του 3ου και 4ου δαχτύλου, αλλά και στο ύψος των κεφαλών των μεταταρσίων κατά το βάδισμα και την ορθοστασία–, και παράλληλα αναφέρουν ένα αίσθημα καψίματος, σύσφιξης, ή και κράμπας. Μερικές φορές είναι πιθανό να εμφανίζονται τα συμπτώματα του νευρώματος Morton’s χωρίς τα συμπτώματα της μεταταρσαλγίας, αν και οι δύο συμπτωματολογίες σχετίζονται με την πτώση του μεταταρσίου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η έγκαιρη διάγνωση και η γρήγορη συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορούν να προλάβουν το χειρουργείο. Ο ορθοπεδικός θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό, με έμφαση στις δραστηριότητες του ασθενούς. Επιπρόσθετα η κλινική εξέταση θα δείξει τη γενικότερη κατάσταση του άκρου ποδός, ενώ το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία θα αποκλείσουν άλλες αιτίες.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, πάγο, αναλγητική αγωγή, χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων προκειμένου να γίνεται κατανομή των φορτίων κατά τη διάρκεια της βάδισης, και χρήση ευρύχωρων παπουτσιών με σωστή υποστήριξη της πτέρνας.

Ωστόσο, σε εμμένουσες καταστάσεις συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η διαδερμική χειρουργική έχει εφαρμογή με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στην αποσυμπίεση του νευρώματος Morton’s, καθώς και άλλων νευρωμάτων. Με αυτή την ελάχιστα επεμβατική τεχνική η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη, δεν χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Οι μικρές τομές στη ραχιαία επιφάνεια του ποδιού αντικατέστησαν την παλαιότερη μέθοδο των τομών στην πελματιαία επιφάνεια, οι οποίες ήταν επώδυνες αφού υπήρχε μακροχρόνιος ερεθισμός κατά τη διάρκεια της βάδισης. Πλέον, μετεγχειρητικά ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει άμεσα με τη βοήθεια ειδικού παπουτσιού, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιεί για περίπου 15 μέρες.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS