ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Ίσως η πιο πετυχημένη παρομοίωση για τους μηνίσκους, τα δύο ινοχόνδρινα «μαξιλαράκια» που βρίσκονται στο γόνατο, είναι ότι λειτουργούν σαν αμορτισέρ μεταξύ της κυρτής επιφάνειας του μηρού και της επίπεδης επιφάνειας της κνήμης. Και αυτό γιατί έχουν την ικανότητα να απορροφούν τους κραδασμούς και να προστατεύουν τους αρθρικούς χόνδρους από την τριβή, αλλά και γιατί ομαλοποιούν την κίνηση και κατανέμουν ισότιμα τα φορτία.

Ο έσω και ο έξω μηνίσκος, στην έσω και έξω μεριά του γόνατος αντίστοιχα, έχουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης. Αποτελούνται από κολαγόνο και πρωτεογλυκάνες (κατά κάποιο τρόπο μοιάζουν με το εξωτερικό μέρος του αυτιού) και έχουν σχήμα μισοφέγγαρου, εξού και το όνομά τους. Η ρήξη μηνίσκου, δηλαδή η λύση της συνέχειάς του, είναι ένας από τους πιο κοινούς τραυματισμούς του γόνατος, ειδικά σε όσους αθλούνται και είναι σε νεαρή ή μέση ηλικία – μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 750.000 αρθροσκοπικές επεμβάσεις για ρήξη μηνίσκου.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Η φτωχή αιμάτωση του μηνίσκου τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο και του στερεί τη δυνατότητα της αυτόματης επούλωσης. Οι ρήξεις του μπορεί να είναι είτε τραυματικές (μερικές ή ολικές), είτε εκφυλιστικές εξαιτίας της φυσιολογικής γήρανσης της άρθρωσης – η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά από την ηλικία των 30 ετών. Οποιαδήποτε δραστηριότητα αναγκάζει το γόνατο να περιστραφεί απότομα και δυνατά, ειδικά αν αυτό γίνεται με όλο το βάρος του σώματος, μπορεί να προκαλέσει ρήξη μηνίσκου.

Σε ασθενείς άνω των 60 ετών «υπεύθυνη» για ενδεχόμενη ρήξη θεωρείται και η οστεοαρθρίτιδα, χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός του γόνατος. Μια απλή κίνηση, όπως ένα βαθύ κάθισμα, είναι αρκετή για να σχιστεί ο εκφυλισμένος μηνίσκος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Η κλινική εικόνα είναι πόνος στην έσω ή την έξω μεριά του γόνατος, πρήξιμο ακόμα και αρκετές ώρες μετά τον τραυματισμό, και ακαμψία που έχει σαν αποτέλεσμα η άρθρωση να «κλειδώσει» και ο ασθενής να μην μπορεί να ισιώσει πλήρως το γόνατό του. Η διάγνωση γίνεται με λήψη λεπτομερούς ιστορικού και με τη σωστή και πλήρη κλινική εξέταση. Αρχικά ένας πλήρης ακτινολογικός έλεγχος –που κρίνεται απαραίτητος ειδικά σε μεγαλύτερες των 40 ετών ηλικίες–, και στη συνέχεια μια μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα βοηθήσει στην εύρεση ενδεχομένως άλλων χόνδρινων ή συνδεσμικών κακώσεων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Ανάλογα με το βαθμό της ρήξης, το αν είναι τραυματική ή εκφυλιστική, τη θέση της, τη συνυπάρχουσα παθολογία, την ηλικία και τη δραστηριότητα του ασθενούς  ο ορθοπεδικός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Η συντηρητική αγωγή (αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπεία, παγοθεραπεία και ξεκούραση) συνήθως συστήνεται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, με ήπια συμπτώματα και χαμηλό επίπεδο δραστηριοτήτων. Επιπλέον, μπορεί να γίνουν ενδοαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού για την υποχώρηση των συμπτωμάτων, ή, επί συγκεκριμένων ενδείξεων, ενέσεις με ενεργοποιημένα αιμοπετάλια.

Ωστόσο σε περιπτώσεις που υπάρχει οξεία βλάβη η οποία συνοδεύεται τόσο από ύδραρθρο (νερό/πρήξιμο στην άρθρωση) όσο και από έντονα συμπτώματα - ο  μηνίσκος ίσως μπλοκάρει το γόνατο και συνυπάρχουν άλλες συνδεσμικές κακώσεις όπως ρήξη πρόσθιου χιαστού- τότε απαιτείται αρθροσκοπική επέμβαση. Αρχικά στόχος του χειρουργού πρέπει να είναι να σώσει (συρραφή) το μηνίσκο. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε στόχος είναι να αφαιρεθεί όσο το δυνατό μικρότερο τμήμα από το μηνίσκο και να «καθαριστεί» η περιοχή (μερική μηνισκεκτομή). Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα γόνατο χωρίς καθόλου μηνίσκο έχει 1.500% σχετικό κίνδυνο να εμφανίσει οστεοαρθρίτιδα μέσα σε 20 χρόνια.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση έπειτα από τη μερική μηνισκεκτομή είναι σύντομη. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του έπειτα από μία εβδομάδα και σε αθλητικές δραστηριότητες έπειτα από 3-4 εβδομάδες. Αν όμως έχει γίνει προσπάθεια συρραφής τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πατερίτσες για 4-6 εβδομάδες ώστε η φόρτιση και η ενεργητική κινητοποίηση του γόνατος να γίνουν προοδευτικά. Ο χρόνος επανόδου μετά από συρραφή μηνίσκου σε αθλητικές δραστηριότητες είναι 2 περίπου μήνες.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS