ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Η άρθρωση του γόνατος είναι στον αθλούμενο πληθυσμό το δεύτερο πιο επιρρεπές σημείο σε τραυματισμούς μετά τον αστράγαλο. Με μεγάλη σημασία στην κίνηση του σώματος, διαθέτει συνδέσμους που συνδέουν το μηριαίο οστό με τα οστά της κνήμης, της περόνης και της επιγονατίδας. Αν και οι σύνδεσμοι αυτοί είναι φτιαγμένοι ώστε να αντέχουν στην καταπόνηση, εντούτοις τα διαστρέμματα είναι πολύ συνηθισμένα· ειδικά στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και στο σκι ο τραυματισμός του έσω πλαγίου είναι πολύ συχνός.

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς για τη σταθερότητα του γόνατος σύνδεσμο, καθώς ενισχύει την έσω πλευρά του και προστατεύει την άρθρωση από κινήσεις βλαισότητας, δηλαδή την έξω παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό.  Ένα άμεσο, μεγάλης δύναμης χτύπημα στο εξωτερικό του γόνατος που έχει σαν αποτέλεσμα το «σπρώξιμό» του τα μέσα (προς το άλλο γόνατο) είναι ο συνηθέστερος μηχανισμός ρήξης του έσω πλαγίου. Επίσης είναι πιθανό να συμβεί από μια πτώση ή από απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το πέλμα κολλημένο στο έδαφος – οι ποδοσφαιριστές τραυματίζονται κατά τη διάρκεια του τάκλιν. Συχνά συνοδεύεται και από άλλες κακώσεις, συχνά στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Ανάλογα με το βαθμό της κάκωσης (απλή διάταξη, μερική ή ολική ρήξη) μπορεί να μαζευτεί αίμα στην άρθρωση (αίμαρθρο), ενώ το γόνατο αδυνατεί να κάνει πλήρη έκταση και πλήρη κάμψη. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στην έσω επιφάνεια της άρθρωσης, το βάδισμα είναι δύσκολο, και σε χρόνιες περιπτώσεις υπάρχει αστάθεια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη πλήρους ιστορικού και με ειδικά κλινικά τεστ κατά τα οποία θα αξιολογηθεί και ο βαθμός της βλάβης. Η μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα δείξει αν υπάρχουν επιπλέον τραυματισμοί. Ανάλογα με το βαθμό της ρήξης και τις λειτουργικές απαιτήσεις του ασθενούς η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Σε περιπτώσεις που ο σύνδεσμος έχει υποστεί μερική ρήξη, και συνεπώς μπορεί να επουλωθεί, προτείνεται η εφαρμογή λειτουργικού νάρθηκα, παγοθεραπεία, φυσικοθεραπείες και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες γίνεται μετά από περίπου 2 μήνες. Ακόμα, όμως, και σε περιπτώσεις ολικής ρήξης μπορεί να υπάρξει συντηρητική αντιμετώπιση, όμως ο χρόνος αποκατάστασης φτάνει τους 4 μήνες.

Σε ασθενείς με ολική ρήξη, σε όσους αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία με αποτέλεσμα να παραμένει η αστάθεια στο γόνατο, αλλά και σε όσους έχουν αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις συστήνεται η άμεση χειρουργική θεραπεία. Εάν ο τραυματισμός είναι πρόσφατος γίνεται συρραφή του συνδέσμου ή επανακαθήλωσή του. Σε χρόνιες περιπτώσεις γίνεται ανακατασκευή του συνδέσμου με μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή. Ο χρόνος επανόδου στις αθλητικές δραστηριότητες υπολογίζεται στους 2 μήνες ανάλογα με το είδος του χειρουργείου και τις συνοδές βλάβες που αντιμετωπίστηκαν ταυτόχρονα.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS