ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς μπορείτε να τραυματιστείτε εάν προσπαθήσετε να πιάσετε μια μπάλα που έρχεται κατά πάνω σας και εκείνη χτυπήσει στην άκρη των δακτύλων σας; Η απάντηση βρίσκεται στον λεπτό τένοντα που εκτείνει το δάκτυλο, και ο οποίος μπορεί να σπάσει σε περίπτωση που τεντωθεί παραπάνω από το κανονικό. Η πρόσκρουση ενός αντικειμένου είναι ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός κάκωσης, εξ’ού και ο τραυματισμός στην αγγλική βιβλιογραφία αναφέρεται και ως baseball finger (δάκτυλο του μπέιζμπολ). Άλλος ένας όρος στην αγγλική βιβλιογραφία είναι το mallet finger ο οποίος έχει άμεση σχέση με τον ελληνικό όρο  «σφυροδακτυλία» (mallet είναι η λέξη για το σφυρί). 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Πάντως, όποιον ορισμό και αν χρησιμοποιήσει κανείς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Μετά τον τραυματισμό η τελική φάλαγγα (ονυχοφόρος) ενός δακτύλου παραμένει σε μερική κάμψη και δεν μπορεί να εκταθεί πλήρως. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ο τένοντας αποσπάται μαζί με ένα οστικό τεμάχιο από τη φάλαγγα. Ασθενείς με παραμελημένες ρήξεις μπορεί να αποκτήσουν δυσκαμψία και παραμόρφωση. Η παραμόρφωση αυτή, σαν ένα «κύμα» στο δάκτυλο, ονομάζεται «λαιμός κύκνου» (swan neck deformity). 

Η ρήξη (δηλαδή η διακοπή της συνέχειας) του εκτείνοντα τένοντα έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός από την πτώση της φάλαγγας, τον πόνο, το οίδημα και το αιμάτωμα που μπορεί να είναι και κάτω από το νύχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και αποκόλληση του νυχιού. Πιο επιρρεπή στον συγκεκριμένο τραυματισμό θεωρούνται το μεσαίο δάκτυλο και ο δείκτης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η κλινική εικόνα και η λήψη λεπτομερούς ιστορικού θα βοηθήσουν τον ορθοπεδικό να κάνει διάγνωση, ενώ οι απλές ακτινογραφίες θα δείξουν εάν συνάρχουν κάταγμα ή εξάρθρημα. Ιδιαίτερη προσοχή και σωστή διάγνωση απαιτούνται όταν πρόκειται για παιδιά, καθώς ο τραυματισμός μπορεί να αφορά και τον αρθρικό χόνδρο με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ανάπτυξη της άρθρωσης. 

Η θεραπεία που ακολουθείται είναι κυρίως συντηρητική: Ένας ειδικός νάρθηκας τοποθετείται στο δάκτυλο και διατηρεί την τελική φάλαγγα σε έκταση μέχρι την επούλωση της βλάβης στον τένοντα. Η παγοθεραπεία και η ανάρροπη θέση του δακτύλου θα βοηθήσουν στην υποχώρηση του οιδήματος και του πόνου. Για 4 εβδομάδες ο ασθενής φορά το νάρθηκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ για επιπλέον 3-4 εβδομάδες μπορεί να τον αφαιρεί για μερικές ώρες (ακόμα και να τον φορά μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας), ώστε να ξεκινήσει η ενεργητική κινητοποίηση του δακτύλου.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν κατάγματα ή εξάρθρημα, είτε όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία, τότε η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Ο ορθοπεδικός κάνει συρραφή του τένοντα και ακινητοποιεί την περιφερική άρθρωση. Εάν έχει αποσπαστεί και οστικό τεμάχιο και αυτό επανακαθηλώνεται στην ανατομική του θέση. Η αποκατάσταση της βλάβης γίνεται με λεπτά σύρματα ή μικρές βίδες. Σε περιπτώσεις σοβαρών δυσμορφιών μπορεί να χρειαστούν τενόντια μοσχεύματα που λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή, ή να γίνει αρθρόδεση της άπω φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS