ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΕΣ ΓΟΝΑΤΟΣ;
Μπορεί οι ολικές αρθροπλαστικές γόνατος να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, ωστόσο υπάρχει μια «παραγνωρισμένη» (ακόμα και από τις μελέτες) χειρουργική τεχνική που θεωρείται ότι είναι ιδανική για νέους και δραστήριους ασθενείς με αρθρίτιδα που βρίσκεται στα αρχικά στάδια και έχει προσβάλει μόνο το ένα διαμέρισμα του γόνατος.

Οι οστεοτομίες (osteotomy στην αγγλική βιβλιογραφία, από τη σύνθετη ελληνική λέξη οστούν+τομή) στόχο έχουν να αποφορτίσουν το πάσχον τμήμα της άρθρωσης και να μειώσουν την πίεση στο χόνδρο, και άρα να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την καταστροφή του που είναι και η αιτία της αρθρίτιδας – κατά μέσο όρο, μπορούν να καθυστερήσουν κατά 10 χρόνια την ολική αρθροπλαστική. Επιπλέον, οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν δραστηριότητες στις οποίες γίνεται υπερβολική χρήση των γονάτων, όπως τρέξιμο, αναρρίχηση, ποδηλασία, σκληρή χειρωνακτική εργασία, ή μεταφορά βάρους.

Με λίγα λόγια ο χειρουργός αλλάζει τη μηχανική του γόνατος μετατοπίζοντας φορτία στο υγιές μέρος της άρθρωσης, «ισιώνοντας» το γόνατο, και βελτιώνοντας την κίνηση. Για να συμβεί αυτό γίνεται τομή στο άνω τμήμα της κνήμης ή στο κάτω τμήμα του μηρού κοντά στην άρθρωση αλλά έξω από αυτή.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ;
Νεότερες μελέτες επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί σε μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλών λειτουργικών απαιτήσεων ασθενείς είναι πολύ ενθαρρυντικά για τον νεότερο αθλούμενο πληθυσμό, στον οποίο η αρθρίτιδα δεν είναι εκφυλιστική αλλά αποτέλεσμα τραυματισμού. Οι ίδιες μελέτες, ωστόσο, εξηγούν ότι οι περιπτώσεις αστάθειας (πχ. λόγω ρήξης πρόσθιου χιαστού) είναι πιο περίπλοκες και γι’ αυτό οι οστεοτομίες ίσως να μην είναι οι ενδεδειγμένη χειρουργική λύση.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΤΑ;
Κατά μέσο όρο η επέμβαση διαρκεί δύο ώρες, και η παραμονή στο νοσοκομείο κυμαίνεται στις δύο με τρεις ημέρες. Μετεγχειρητικά ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί πατερίτσες για 6-8 εβδομάδες, και ίσως ο ορθοπεδικός επιλέξει να ακινητοποιήσει το γόνατο. Κατά τη διάρκεια των φυσικοθεραπειών γίνεται σταδιακή ανάκτηση του εύρους της κίνησης και της δύναμης του γόνατος. Το χρονικό διάστημα για την επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες κυμαίνεται ανάμεσα σε 3 και 6 μήνες.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS