ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Στο γόνατο, τη μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος, η οστεονέκρωση, δηλαδή η μη αιμάτωση του οστού που οδηγεί στο «θάνατό» του, εμφανίζεται κυρίως σε τρεις περιοχές οι οποίες αποκαλούνται νεκρωτική τριάδα του γόνατος: στους μηριαίους κονδύλους, στην επιγονατίδα και στους κνημιαίους κονδύλους. Πιο «ευαίσθητος», όμως, είναι ο έσω μηριαίος κόνδυλος, το στρογγυλό τμήμα στο περιφερικό άκρο του μηριαίου οστού.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών (American Academy of Orthopaedic Surgeons) δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νεκρωτική βλάβη. Κυρίως είναι άνω των 60 ετών και περιγράφουν πόνο στη μέσα πλευρά του γόνατος (ο οποίος γίνεται πιο έντονος το βράδυ), πρήξιμο και ευαισθησία.

Αρχικά οι ακτινογραφίες είναι χωρίς παθολογικά ευρήματα και η καλή κινητικότητα του γόνατος μπορεί να «ξεγελάσει» τον κλινικό γιατρό. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της νόσου από τα συνολικά τέσσερα που περιγράφει η βιβλιογραφία. Στη συνέχεια ο μηριαίος κόνδυλος αρχίζει να γίνεται πιο επίπεδος, βλάβη την οποία μπορεί να δείξει μια μαγνητική τομογραφία. Όταν η οστεονέκρωση γόνατος είναι στο τρίτο στάδιο ακόμα και με μια απλή ακτινογραφία παρατηρείται η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Εάν ο ασθενής φτάσει στο τέταρτο στάδιο τότε υπάρχει βαριάς μορφής εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα που εκτείνεται τόσο στο έσω όσο και στο έξω διαμέρισμα του γόνατος.

Μέχρι σήμερα οι μελέτες δεν έχουν απαντήσει στο γιατί νεκρώνεται το υποχόνδριο οστό το οποίο συμπαρασύρει σε φθορά το χόνδρο. Κατά μια θεωρία η μειωμένη παροχή αίματος στο οστό είναι ένας συνδυασμός κατάγματος καταπόνησης με μια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή ένα τραύμα. Άλλη θεωρία «ενοχοποιεί» τη συσσώρευση υγρού μέσα στο οστό που έχει ως συνέπεια την άσκηση πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία. Γνωρίζουμε πάντως ότι η νέκρωση στο γόνατο σχετίζεται με την παχυσαρκία, την δρεπανοκυτταρική αναιμία, το λύκο, τις μεταμοσχεύσεις νεφρών και τη θεραπεία με στεροειδή – το τελευταίο αφορά κυρίως νέους ασθενείς και παρατηρείται σε πολλαπλές αρθρώσεις.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Στα πρώτα στάδια που η πάσχουσα περιοχή είναι μικρή η θεραπεία είναι συντηρητική με φαρμακευτική αγωγή, αλλαγή δραστηριοτήτων, πατερίτσες για ανακούφιση της άρθρωσης και πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης. Ωστόσο εάν έχει επηρεαστεί τουλάχιστον το 50% της αρθρικής επιφάνειας τότε απαιτείται χειρουργείο.

Ανάμεσα στις επιλογές που υπάρχουν, και τις οποίες ο χειρουργός θα συζητήσει με τον ασθενή, είναι ο αρθροσκοπικός καθαρισμός της άρθρωσης, ο τρυπανισμός της αρθρικής επιφάνειας για τη μείωση της πίεσης, οι οστεοτομίες ώστε να μετατοπιστεί η φόρτιση μακριά από την περιοχή που έχει πρόβλημα  –και κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς– η μερική ή ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με τεχνητή (μονοδιαμερισματική ή ολική αρθροπλαστική).

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS