ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Έχετε ένα «θορυβώδες» γόνατο από το οποίο ακούγονται ήχοι τριψίματος, ραγίσματος ή σκασίματος; Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017 στο Arthritis Care & Research αναφέρει ότι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι απουσιάζει ο πόνος, μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια οστεοαρθρίτιδας. Άλλωστε πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες εκφυλιστικές παθήσεις του ανθρώπινου σώματος και πολύ συχνή αιτία αναπηρίας στον ενήλικο πληθυσμό. Μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Arthritis Foundation, πάνω από 27 εκατ. άνθρωποι έχουν κάποιας μορφής αρθρίτιδα, οι περισσότεροι στην άρθρωση του γόνατος. 

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Η νόσος εκδηλώνεται όταν φθαρεί ο χόνδρος που καλύπτει τα οστά, ένα «μαξιλαράκι» στο οποίο οφείλεται η ομαλή, με ελάχιστη τριβή, κίνηση αρθρικών επιφανειών και η παράλληλη απορρόφηση των κραδασμών. Αν και η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου (η γήρανση του πληθυσμού άλλωστε θεωρείται υπεύθυνη για τη σταθερή άνοδο των αριθμών από το 1990 και μετά), παρ’ όλα αυτά και νεότερης ηλικίας άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα. Η κληρονομικότητα, οι τραυματισμοί, οι λοιμώξεις και η παχυσαρκία είναι μερικές από τις αιτίες της νόσου.

Πιο ευάλωτοι πληθυσμοί θεωρούνται οι γυναίκες άνω των 55, όσοι έχουν κληρονομικές ανωμαλίες στο σχήμα των οστών που περιβάλλουν την άρθρωση του γόνατος, όσοι στη δουλειά τους γονατίζουν, κάνουν βαθιά καθίσματα ή σηκώνουν μεγάλα βάρη, αλλά και όσοι ασχολούνται με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το τένις και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Επίσης, όσοι υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ένα αυτοάνοσο νόσημα με φλεγμονή του αρθρικού υμένα, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα με τους χόνδρους των γονάτων τους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Καθημερινές κινήσεις, όπως το να σηκωθούν από μια καρέκλα, το περπάτημα, το ανέβασμα σκαλιών και το τρέξιμο, είναι ιδιαίτερα επώδυνες για τους ασθενείς. Πέρα από τον πόνο, ο οποίος μειώνεται σε κατάσταση ηρεμίας, υπάρχει πρήξιμο λόγω συσσώρευσης υγρού, αίσθηση καψίματος στην άρθρωση, δυσκαμψία ιδιαίτερα τα πρωινά ή μετά από ξεκούραση, ενώ παρουσιάζονται και οστικής προέλευσης διόγκωσεις της άρθρωσης (οστεόφυτα). Σε προχωρημένο στάδιο της νόσου υπάρχει και παραμόρφωση του άξονα της άρθρωσης ή και σύγκαμψη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο θα γίνει διάγνωση. Στόχος είναι η μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας και ταυτόχρονα η διατήρηση της λειτουργικότητας της άρθρωσης. Έτσι, το πρώτο που συστήνεται είναι απώλεια βάρους: Δεδομένου ότι σε κάθε κίνηση στα γόνατα ασκούνται δυνάμεις τρεις με πέντε φορές το σωματικό βάρος, η δίαιτα μπορεί να φέρει μείωση του πόνου. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η άσκηση (ιδανικό θεωρείται το κολύμπι), καθώς επιπλέον αυξάνονται η κίνηση και η ευελιξία και ενισχύονται οι μύες.

Συνήθως συνταγογραφούνται αντιφλεγμονώδη και  φάρμακα που μειώνουν τον πόνο. Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών, υαλουρονικού μέσα στο γόνατο είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο στη βελτίωση της λειτουργικότητας της άρθρωσης. Σε ασθενείς που δεν μπορούν να κάνουν απλές, καθημερινές δραστηριότητες συστήνεται και φυσικοθεραπεία.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;
Σε περιπτώσεις, όμως, που η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει και το γόνατο παραμένει μη λειτουργικό με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους ασθενούς, τότε προτείνεται η αντικατάσταση της φθαρμένης με μία τεχνητή άρθρωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις χώρες-μέλη του, την περίοδο 2000-2013 οι ολικές αρθροπλαστικές επεμβάσεις γόνατος σχεδόν διπλασιάστηκαν, και ειδικά στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 90%. Η αύξηση των ποσοστών εξηγείται από και από το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν νέου τύπου εμφυτεύματα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κατάλληλα για νεότερους και πιο δραστήριους ασθενείς.

Στην ολική αρθροπλαστική ο χειρουργός αντικαθιστά τις φθαρμένες επιφάνειες του γόνατος με τεχνητά υλικά, από ειδικά κράματα και πλαστικά. Η πιο σύγχρονη τεχνική θεωρείται η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική του γόνατος (MIS), στην οποία η τομή είναι πιο μικρή και δεν γίνεται διατομή του τένοντα του τετρακεφάλου. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα και για μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική μόνο στο σημείο που υπάρχει καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, η οποία μπορεί -πλέον και στην Ελλάδα- να πραγματοποιηθεί με ρομποτική χειρουργική (ΜΑΚΟΤΜ).

Μετά την ολική ή μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική ο ασθενής είναι άμεσα και απόλυτα λειτουργικός και ανεξάρτητος για τις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ ακολουθείται εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας διάρκειας 3-4 εβδομάδων.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS