ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Η λέξη, την οποία «δάνεισαν» τα ελληνικά και στην αγγλική βιβλιογραφία,  περιγράφει πλήρως την πάθηση: Οστεονέκρωση (ή άσηπτη νέκρωση) είναι ο «θάνατος» του οστού, δηλαδή η καθίζηση της αρθρικής επιφάνειας που οφείλεται στη διακοπή της αιμάτωσης.

Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε οστό, το ισχίο είναι αυτό που επηρεάζεται πιο συχνά. Για την ακρίβεια μιλάμε για οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής. Τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών (American Academy of Orthopaedic Surgeons) αναφέρουν ότι κάθε χρόνο πάνω από 200.000 ασθενείς εισάγονται στα νοσοκομεία, οι περισσότεροι μάλιστα με πρόβλημα και στα δύο ισχία.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Ο θάνατος των οστεοκυττάρων, και η κατ’ επέκταση διαταραχή της φυσιολογικής δομής του σπογγώδους οστού, σημαίνει ότι αυτό χάνει την στηρικτική του ικανότητα και υποχωρεί δημιουργώντας μόνιμη παραμόρφωση και πρώιμη αρθρίτιδα. Σε πολλούς ασθενείς η διάγνωση γίνεται σε ηλικία κάτω των 25 ετών, η πλειοψηφία όμως ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 35-45 ετών. Οι άντρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τις γυναίκες.

Ο τραυματισμός του ισχίου, η επιπλοκή μετά από επέμβαση και η ολίσθηση της επίφυσης της μηριαίας κεφαλής κατά την παιδική ηλικία θεωρούνται οι πιο βασικοί τραυματικοί παράγοντες της νόσου. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο Journal of Medical Genetics θεωρεί ότι υπεύθυνη μπορεί να είναι και μια νέα γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο TRPV4 που παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της ροής του αίματος και στην ανάπτυξη των οστικών κυττάρων. Ωστόσο, στη βιβλιογραφία στους μη τραυματικούς παράγοντες περιλαμβάνονται κυρίως η χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών, ο αλκοολισμός, οι καταδύσεις, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η υψηλή χοληστερόλη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Η οστεονέκρωση κάνει την εμφάνισή της σταδιακά. Ο πόνος στη βουβωνική χώρα ή και στην εσωτερική-πρόσθια πλευρά του μηρού είναι το πρώτο τυπικό σύμπτωμα. Όσο η νόσος εξελίσσεται γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τον ασθενή να σταθεί, ενώ η κίνηση στην άρθρωση περιορίζεται και είναι πολύ επώδυνη. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως περισσότερο από έναν χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική διότι η θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα και, κυρίως, μπορεί να προληφθεί η δημιουργία οστεοαρθρίτιδας. Μάλιστα, η μαγνητική μπορεί να δείξει ακόμα και την αρχή της οστεονέκρωσης προτού ακόμα εμφανιστεί ο πόνος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Αν και ο ορθοπεδικός μπορεί να συστήσει τη λήψη φαρμάκων και τη χρήση πατερίτσας για την ανακούφιση από τον πόνο, η αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Όσο η μηριαία κεφαλή είναι ακόμα σφαιρική, δηλαδή στο αρχικό στάδιο της νόσου, γίνεται προσπάθεια επαναγγείωσης. Ο πιο διαδεδομένος είναι με τη δημιουργία οπών με σκοπό την αποσυμπίεση και τη δημιουργία χώρου για την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, και την τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων.

Πιο πολύπλοκη επέμβαση είναι αυτή κατά την οποία γίνεται λήψη ενός τμήματος της περόνης η οποία μαζί με το αντίστοιχο αγγείο τοποθετείται στον μηριαίο αυχένα και την κεφαλή. Εάν όμως η κεφαλή έχει χάσει το σχήμα της ή έχει ήδη δημιουργηθεί αρθρίτιδα τότε εφαρμόζεται η ολική αρθροπλαστική ισχίου, δηλαδή αντικαθίσταται η φθαρμένη άρθρωση με μία τεχνητή.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS