ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας περιγράφει την πάθηση ως χρόνια ρευματική που εντοπίζεται σε περιφερειακές αρθρώσεις (άνω και κάτω άκρα), αλλά και σε αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Από τις πλέον συχνές εκφυλιστικές αρθρίτιδες είναι αυτή στο ισχίο, μία από τις μεγαλύτερες και πιο φορτιζόμενες αρθρώσεις του σώματος.

Ο εκφυλισμός του αρθρικού χόνδρου, του ιστού που λειτουργεί ως μαξιλάρι ανάμεσα στα οστά και κατανέμει τα φορτία, σημαίνει ότι η κοτύλη (μέρος του μεγάλου οστού της λεκάνης και «υποδοχέας» της κεφαλής του μηριαίου) τρίβεται με τη μηραία κεφαλή, το ανώτερο άκρο του μηριαίου οστού που έχει σχήμα μπάλας. Παράλληλα υπάρχει σκλήρυνση των επιφανειών, και δημιουργούνται κύστες και οστεόφυτα.

Από την άλλη, σε μικρότερες ηλικίες πρόωρη αλλοίωση των χόνδρων προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ένα αυτοάνοσο νόσημα με φλεγμονή του αρθρικού υμένα. Η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι το αποτέλεσμα ενός σοβαρού τραυματισμού της άρθρωσης, όπως το ενδοαρθρικό κάταγμα.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Τα επιδημιολογικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία από τις δέκα ασθένειες που προκαλούν αναπηρία στις αναπτυγμένες χώρες, και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2016) σε όλο τον κόσμο το 10% των ανδρών και το 18% των γυναικών από 60 ετών και άνω έχουν κάποιας μορφής αρθρίτιδα ισχίου.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου εκτός από το φύλο είναι και η ηλικία, αν και μελέτες έχουν δείξει ότι επιπλέον ευθύνονται η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και το αλκοόλ, ενώ «ύποπτοι» είναι και παλιότεροι τραυματισμοί αλλά και δραστηριότητες που σχετίζονται με την καταπόνηση των αρθρώσεων (αθλήματα όπως ο χορός ή το καράτε ενοχοποιούνται περισσότερο). Ευάλωτοι θεωρούνται και όσοι έχουν αντίστοιχο οικογενειακό ιστορικό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι πόνος γύρω από την άρθρωση. Με την πάροδο του χρόνου οι ασθενείς αισθάνονται πόνο στη βουβωνική χώρα και στο μηρό, που φτάνει να αντανακλά στο γλουτό ακόμα και στο γόνατο. Η έντονη δραστηριότητα «πυροδοτεί» τον πόνο, ενώ η άρθρωση γίνεται δύσκαμπτη ιδίως το πρωί ή μετά από ανάπαυση. Η δυσκολία στο περπάτημα και το σκύψιμο είναι εξίσου χαρακτηριστικά, όπως επίσης το «κλείδωμα» και το «κόλλημα» της άρθρωσης αλλά και ο χαρακτηριστικός ήχος του κριγμού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Σε πρώτο στάδιο ο γιατρός θα συστήσει περιορισμό των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την κατάσταση και απώλεια βάρους προκειμένου να αποφορτιστεί η άρθρωση. Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών σε λίστα οδηγιών που εξέδωσε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017 προτείνει πριν από τη λύση της εγχείρισης να δοκιμάζονται ενέσεις με κορτικοστεροειδή, φυσικοθεραπεία και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ωστόσο εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και το ισχίο παραμένει μη λειτουργικό με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους ασθενούς, τότε προτείνεται η αντικατάσταση της φθαρμένης με μία τεχνητή άρθρωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις χώρες-μέλη του, την περίοδο 2000-2013 οι ολικές αρθροπλαστικές επεμβάσεις στο ισχίο αυξήθηκαν κατά 35%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Ελβετία, Γερμανία και Αυστρία.

Την τελευταία πενταετία εφαρμόζεται παγκοσμίως και η οπίσθια ελάχιστη επεμβατική προσπέλαση στο ισχίο (SuperPathTM), μια τεχνική που επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει ολική αρθροπλαστική χωρίς να κόψει ή να τραυματίσει κάποιο μυ. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θεραπευτήριο Metropolitan το Δεκέμβριο του 2016. Με την επέμβαση αυτή μειώνονται οι πιθανότητες εξαρθρήματος, που είναι μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές. Συνήθως η συγκεκριμένη επέμβαση επιλέγεται σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας. Μετά την ολική αρθροπλαστική, προκειμένου να επανέλθει η λειτουργικότητα, χρειάζεται φυσικοθεραπεία για διάστημα περίπου 4 εβδομάδων.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS