ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Η μηχανολογία έχει τη γαλλική λέξη «αμορτισέρ» για να περιγράψει το εξάρτημα χάρη στο οποίο αποσβένονται οι ταλαντώσεις και ελαττώνονται οι κραδασμοί, και έτσι εξασφαλίζεται η σταθερότητα του οχήματος. Αντίστοιχο «εξάρτημα» έχει και το ανθρώπινο σώμα στις αρθρώσεις, μόνο που στην ιατρική αντί για τη λέξη αμορτισέρ χρησιμοποιείται η λέξη «χόνδρος».

Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένα σκληρό και ελαστικό «υλικό» από νερό, κολλαγόνο, πρωτεΐνες και λιπίδια που καλύπτει τα άκρα των οστών. Στην άρθρωση του ισχίου υπάρχει και άλλη μία ινοχόνδρινη δομή, σαν δαχτυλίδι, που συμβάλλει στη σταθερότητα και την επαλληλία της άρθρωσης. Πρόκειται για τον επιχείλιο χόνδρο, ο οποίος αυξάνει το βάθος της κοτύλης.

Η φθορά και των δύο αυτών ανατομικών στοιχείων σημαίνει ότι η κοτύλη (μέρος του μεγάλου οστού της λεκάνης και «υποδοχέας» της κεφαλής του μηριαίου) τρίβεται με τη μηριαία κεφαλή, το ανώτερο άκρο του μηριαίου οστού που έχει σχήμα μπάλας. Παράλληλα υπάρχει σκλήρυνση των επιφανειών, και δημιουργούνται κύστες και οστεόφυτα.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Σε κάποιους ανθρώπους με οστεώδεις ανωμαλίες οι χόνδροι μπορεί να σκιστούν μόνο και μόνο εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης πλήξης του κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής κίνησης του ισχίου – αυτό είναι το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες έδειξαν ότι εμφανίζεται πολύ συχνά σε ανθρώπους μικρής και μέσης ηλικίας με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Συμπτώματα της σχετικά νέας αυτής διαγνωστικής οντότητας είναι ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης στην πρόσθια, πλάγια, και σπανιότερα στην οπίσθια περιοχή του ισχίου.

Όταν η μηριαία κεφαλή χάνει τη σφαιρικότητά της και προσκρούει στο χείλος της κοτύλης πρόκειται για πρόσκρουση τύπου CAM (CAM lesions – προβλήματα μηριαίας κεφαλής), που βιβλιογραφικά σχετίζεται με άνδρες αθλητές νεαρής ηλικίας. Όταν, όμως, υπάρχει σημαντική αύξηση των ορίων του χείλους της κοτύλης, ή το βάθος της είναι μεγάλο, ή η οπίσθια κλίση της αυξημένη, τρίβεται πάνω της η φυσιολογική μηριαία κεφαλή. Τότε πρόκειται για πρόσκρουση τύπου Pincer (Pincer lesions – προβλήματα κοτύλης), και συνήθως αφορά αθλήτριες μέσης ηλικίας. Επιπλέον υπάρχει και η μικτού τύπου πρόσκρουση (CAM & Pincer), που είναι και η πιο συνηθισμένη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Παρά το γεγονός ότι και οι ρήξεις του επιχείλιου χόνδρου μπορούν να «συνεισφέρουν» στην πρώιμη ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας στο ισχίο, μέχρι πρόσφατα παρέμενε υποτιμημένος ο ρόλος αυτής της ανατομικής δομής – αντίθετα, το ενδιαφέρον εστιαζόταν στον αρθρικό χόνδρο. Νεότερες μελέτες, όμως, κρούουν τον κώδωνα τονίζοντας ότι οι ρήξεις του επιχείλιου στα πρώτα στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματικές, και επισημαίνουν ότι αφορούν κυρίως αθλητές του χόκεϊ επί πάγου, του καράτε, του ζίου-ζίτσου, του ποδοσφαίρου, του αμερικανικού ποδοσφαίρου και του γκολφ, αλλά και χορευτές μπαλέτου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Αρχικά προτείνεται περιορισμός δραστηριοτήτων και απώλεια βάρους προκειμένου να αποφορτιστεί η άρθρωση. Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών σε λίστα οδηγιών που εξέδωσε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017 προτείνει πριν από τη λύση της εγχείρησης να δοκιμάζονται ενέσεις με κορτικοστεροειδή, φυσικοθεραπεία, και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ανάλογα με τον ασθενή, την ηλικία του, το επίπεδο δραστηριοτήτων του, το ιατρικό ιστορικό του, και κυρίως σε περιπτώσεις στις οποίες έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, υπάρχει η λύση της αρθροσκόπησης. Κατά τη διάρκειά της ο χειρουργός μέσω πολύ μικρών τομών και με τη χρήση κάμερας μπορεί να κάνει μια γενικότερη αξιολόγηση της άρθρωσης του ισχίου – στόχος είναι η αντιμετώπιση των επώδυνων συμπτωμάτων αλλά και η πρόληψη της αρθρίτιδας. Σκοπός είναι να διατηρηθεί όσο το δυνατό περισσότερος ιστός, να αφαιρεθούν ή να εξομαλυνθούν οι σκισμένες άκρες του επιχείλιου χόνδρου, ή και να γίνει συρραφή της ρήξης με απορροφήσιμα ράμματα, ή και να καθηλωθεί στην κοτύλη με ειδικές άγκυρες. Επιπλέον, εάν είναι απαραίτητο, διορθώνονται βλάβες στον γειτονικό αρθρικό χόνδρο.

Οι πρώτες φυσικοθεραπείες γίνονται αμέσως μετά το χειρουργείο. Ο ασθενής χρησιμοποιεί πατερίτσες για διάστημα 3-5 εβδομάδων ώστε να μην υπάρχει φόρτιση της άρθρωσης. Η πλήρης επανάκτηση της κίνησης γίνεται στις 9-12 εβδομάδες, και η επιστροφή των αθλητών σε 3-4 μήνες.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS