ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως κότσι, στην ορθοπεδική είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος, και στη διεθνή βιβλιογραφία ονομάζεται hallux valgus. Όπως και αν το περιγράψει κανείς, πρόκειται για την πλέον συχνή παραμόρφωση του άκρου ποδός, αν και στην πραγματικότητα η προς τα έξω παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου δεν είναι μεμονωμένη διαταραχή. Το πρόβλημα αφορά το σύνολο των ανατομικών δομών της 1ης ακτίνας, δηλαδή του 1ου μεταταρσίου, των φαλαγγών του μεγάλου δακτύλου, των σησαμοειδών οστών και των τενόντων.

Παρά το γεγονός ότι η λέξη «κότσι» είναι αρκετά περιγραφική, ο ορισμός της συγκεκριμένης διαταραχής λέει ότι ο άξονας του μεγάλου δακτύλου φέρεται σε βλαισότητα (στρεβλότητα προς τα έξω), ενώ παράλληλα ο άξονας του 1ου μεταταρσίου φέρεται σε ραιβότητα (στρεβλότητα προς τα μέσα) με προβολή της κεφαλής του στην έσω επιφάνεια του άκρου ποδός.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2010 στο Journal of foot and ankle research έδειξε ότι στην ηλικιακή ομάδα 18-65 ετών ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι κοινό εύρημα στο 23% του γενικού πληθυσμού, και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών εμφανίζεται στο 35,7%. Πιο ευάλωτες θεωρούνται οι γυναίκες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση της νόσου παίζουν η γενετική προδιάθεση, το μήκος και οι κεφαλές των μεταταρσίων, η υπερκινητικότητα της 1ης ακτίνας, παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα, ακόμα και τα ψηλοτάκουνα γιατί κρατούν το πόδι σε λάθος θέση, ή τα στενά παπούτσια γιατί ασκούν πίεση στο υπερτροφικό κότσι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, η συγκεκριμένη παραμόρφωση, εξαιτίας της απώλειας της επαλληλίας των αρθρικών επιφανειών, συνδέεται με τον πόνο, τη φλεγμονή και το πρήξιμο στη βάση του μεγάλου δακτύλου, την κακή ισορροπία, τα προβλήματα στη βάδιση, ακόμα και τον κίνδυνο πτώσης – αρκετές μελέτες συνδέουν τα «κότσια» με την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η κλινική εικόνα ποικίλει ανάλογα με το βαθμό της παραμόρφωσης. Πολλοί αναφέρουν ως πρώτο σημάδι τη δυσκολία να βάλουν παπούτσια και την εμφάνιση τύλων (κάλων) πάνω στην κεφαλή του 1ου μεταταρσίου. Σε περιπτώσεις που μένουν χωρίς θεραπεία το δεύτερο δάκτυλο μπορεί να «ανέβει» πάνω στο πρώτο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Αρχικά η θεραπεία είναι συντηρητική. Συστήνονται φαρδιά και μαλακά παπούτσια, ειδικοί διορθωτικοί νάρθηκες προσαγωγής του μεγάλου δακτύλου ή άλλα επιθέματα (ειδικά καλτσάκια κλπ.). Υπάρχουν, όμως, και χειρουργικές τεχνικές, ανάλογες με το βαθμό των παραμορφώσεων. Συνήθως στο χειρουργείο οδηγούνται όσοι έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής τους εξαιτίας του βλαισού μεγάλου δακτύλου, και ειδικά αν συνυπάρχουν φλεγμονή στα μαλακά μόρια, νευρίτιδα, σφυροδακτυλία, έλκη των μαλακών μορίων, ή όταν το δεύτερο δάκτυλο είναι πάνω στο πρώτο.

Σε ασθενείς που δεν έχουν πολύ βαριές παραμορφώσεις η ελάχιστα επεμβατική τεχνική θεωρείται ό,τι πιο σύγχρονο στην ορθοπεδική χειρουργική, καθώς γίνεται πλήρης διόρθωση της παραμόρφωσης με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και σχεδόν άμεση κινητοποίηση. Οι οστεοτομίες (τεχνητά κατάγματα και επανατοποθέτηση ώστε να αλλάξει το σχήμα ενός οστού) πραγματοποιούνται με μικρά εργαλεία και δεν ξεπερνούν τα 2 εκ. Οι «διορθώσεις» του 1ου μετατάρσιου συγκρατούνται με ειδικές βιοσυμβατικές βίδες τιτανίου για μόνιμο αποτέλεσμα, χωρίς υποτροπή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης διορθώνονται και άλλες παραμορφώσεις στο πόδι, όπως είναι σφυροδακτυλία, οι εξοστώσεις, οι τύλοι ή τα εξαρθρήματα στα δάκτυλα. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής χρησιμοποιεί ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα, καθώς δεν μπαίνει γύψος ούτε χρειάζονται πατερίτσες. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται έπειτα από περίπου 2 εβδομάδες.

Σε βαριές περιπτώσεις με εκτεταμένη εκφύλιση της άρθρωσης πραγματοποιείται αρθρόδεση της 1ης μεταταρσιοφαλαγγικής. Με βάση τη βιβλιογραφία, στις επιπλοκές περιλαμβάνονται η υποτροπή της πάθησης, που συνήθως οφείλεται στην επιλογή της χειρουργικής τεχνικής, η εμφάνιση πόνου στις κεφαλές των υπόλοιπων μεταταρσίων, ή η ανάπτυξη ραιβού μέγα δακτύλου εάν έχει γίνει χειρουργική υπερδιόρθωση. Χαρακτηριστικό είναι οτι οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα (κυρίως πόνο) στην καθημερινότητά τους, ακόμα και 6 μήνες μετά το χειρουργείο.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS