ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
«Προτιμάει» τις γυναίκες μέσης ηλικίας που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, ενώ η έναρξή του μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Πόνος στον καρπό, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα δάχτυλα είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του, γι’ αυτό και εύκολα συγχέεται με την τενοντίτιδα και το αυχενικό σύνδρομο. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα οφείλεται στην πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο, στο ύψος του καρπού. Το νεύρο αυτό σχηματίζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, περνάει κατά μήκος της έσω επιφάνειας του βραχιονίου και της παλαμιαίας επιφάνειας του αντιβραχίου, και καταλήγει στα δάχτυλα μέσω του καρπιαίου σωλήνα.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στο Obesity Reviews συνδέει τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Ωστόσο, κατά κύριο λόγο υπεύθυνες θεωρούνται οι ενδοκρινολογικές και ορμονικές διαταραχές, τα μεταβολικά νοσήματα (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης), οι συστηματικές φλεγμονώδεις παθήσεις (με συνηθέστερη τη ρευματοειδή αρθρίτιδα), τα κατάγματα-εξαρθρήματα σε κερκίδα και καρπό, οι ανατομικές ανωμαλίες του καρπιαίου σωλήνα που οφείλονται στην κληρονομικότητα, και οι τοπικοί όγκοι.

Επίσης, «ένοχες» θεωρούνται οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του καρπού, και γενικά η υπερβολική και έντονη χρήση των χεριών – «υποψήφιοι» είναι όσοι ασχολούνται με βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα είτε με επαγγέλματα που απαιτούν συνεχή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ή και οι αθλητές ρίψεων, αθλημάτων με ρακέτα, της ενόργανης, ή οι αθλητές που βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σταδιακά και χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου και όσο το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα παραμένει χωρίς διάγνωση και θεραπεία. Πόνος στο χέρι, κάψιμο, αίσθηση «τσιμπημάτων βελόνας» και μουδιάσματα στον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο είναι οι πρώτες ενδείξεις. Τα συμπτώματα υποχωρούν ή βελτιώνονται όταν το χέρι βρίσκεται ψηλά ή με την άσκηση, αλλά είναι χειρότερα όταν ο καρπός βρίσκεται σε κάμψη, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Όσο προχωρά το πρόβλημα ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον ώμο, να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμα και να υπάρχει μυϊκή ατονία στον καρπό με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να συγκρατήσει αντικείμενα ή να γυρίσει το κλειδί στην κλειδαριά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική ώστε η βλάβη στο μέσο νεύρο να μην γίνει μόνιμη. Η κλινική εξέταση όλου του άνω άκρου και η λήψη λεπτομερούς ιστορικού βοηθά τον ορθοπεδικό να καθορίσει την πηγή των συμπτωμάτων. Ο καρπός εξετάζεται για άλγος, οίδημα και ερυθρότητα που υποδηλώνει φλεγμονή, στα δάχτυλα γίνεται έλεγχος αισθητικότητας και στους μύες στη βάση του αντίχειρα έλεγχος ισχύος.

Συνήθως ζητούνται εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο του σακχάρου και ρευματολογικών παραγόντων, ενώ τη διάγνωση την επιβεβαιώνει το ηλεκτρομυογράφημα. Με αυτόν τον τρόπο διαπιστώνεται αν η βλάβη είναι οξεία ή χρόνια και παράλληλα ελέγχεται η λειτουργία του νεύρου.

Εάν η διάγνωση γίνει στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Σε ήπιες περιπτώσεις νάρθηκες, που φοριούνται κυρίως στον ύπνο αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, συγκρατούν τις κινήσεις κάμψης του καρπού. Η ανάπαυση και η αλλαγή δραστηριοτήτων βοηθούν στη μείωση του ερεθισμού της περιοχής και η ταυτόχρονη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ανακουφίζει από τον πόνο και τη φλεγμονή.

Σε ορισμένους ασθενείς συστήνονται συγκεκριμένες ασκήσεις που βοηθούν το νεύρο να κινείται πιο άνετα μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει η επιλογή των ενέσεων κορτιζόνης προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής και να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, ωστόσο πρόκειται για μια προσωρινή λύση.

Εφόσον, όμως, ο πόνος και το μούδιασμα επιμένουν για αρκετό διάστημα και σε σημείο που να επηρεάζουν την καθημερινότητα του πάσχοντα τότε γίνεται χειρουργική διάνοιξη. Στόχος είναι να αποσυμπιεστεί το μέσο νεύρο με διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με την κλασική ανοιχτή τομή, είτε ενδοσκοπικά – η δεύτερη τεχνική κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος καθώς η χρήση της αρθροσκοπικής κάμερας βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών, και συνεπώς μειώνονται τα ποσοστά των επιπλοκών. Επιπλέον οι τομές (μία ή δύο) είναι αρκετά μικρότερες, διατηρούνται η συνέχεια του δέρματος και των υποκείμενων ιστών και αποφεύγεται η ουλή. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ο σύντομος χρόνος αποθεραπείας.

Παρόλα αυτά σε περιπτώσεις ασθενών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με έντονη πίεση του μέσου νεύρου, μυϊκές ατροφίες και ελυτρίτιδα των καμπτήρων τενόντων, ή σε περιπτώσεις που υπάρχει κάταγμα του καρπού, επιλέγεται η κλασική ανοιχτή χειρουργική μέθοδος.

Μετεγχειρητικά γίνεται επίδεση για περίπου δύο εβδομάδες και το χέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ελαφριές εργασίες. Η ανάκτηση της δύναμης γίνεται περίπου 2 με 3 μήνες μετά το χειρουργείο, ωστόσο σε περιπτώσεις που το μέσο νεύρο ήταν σε κακή κατάσταση η χρονική περίοδος αποθεραπείας μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS