ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Είναι η αιτία μιας εξαιρετικά επώδυνης κατάστασης, η οποία αλλάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής σε άνδρες και γυναίκες από 30 έως 50 ετών και συνήθως δεν συνδέεται με κάποια αθλητική δραστηριότητα. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα προκαλείται από την εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες – πιο συχνά προσβάλλεται το στροφικό πέταλο στον ώμο, και κυρίως ο υπερακάνθιος τένοντας.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός παραμένει άγνωστος, παρόλο που φλεγμονώδη στοιχεία πάντα ανευρίσκονται στην περιοχή. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στο Journal of Bone and Joint Surgery συνδέει την ασβεστοποιό τενοντίτιδα στροφικού πετάλου με αύξηση των αιμοφόρων αγγείων και των υποδοχέων του πόνου στους ασθενείς. Αποτέλεσμα είναι να αισθάνονται περισσότερο πόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και γενικότερα, σε σχέση με άλλους που υποφέρουν από το σύνδρομο του παγωμένου ώμου, για παράδειγμα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν: από ήπιες ενοχλήσεις έως ανυπόφορο πόνο, και από ακαμψία με εξάρσεις και υφέσεις έως πλήρη κατάργηση της κίνησης. Ο ορθοπεδικός με την κλινική εξέταση και την ακτινογραφία θα επιβεβαιώσει την ασβεστοποιό τενοντίτιδα στροφικού πετάλου, ενώ ένα υπερηχογράφημα ώμου θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την έκταση της επασβέστωσης και για την κατάσταση του τένοντα και των άλλων μαλακών μορίων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η θεραπεία αρχικά περιλαμβάνει ανάπαυση, πάγο, φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος υποχωρεί σταδιακά μετά από ένα με δύο μήνες. Ιδιαίτερα επώδυνες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται πιο άμεσα με έγχυση κορτικοστεροειδών ή/και βιολογικών παραγόντων στον τραυματισμένο ώμο.
Ωστόσο εάν αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, ή αν υπάρχουν συχνές υποτροπές, τότε απαιτούνται επεμβατικές τεχνικές. Η λιγότερο επεμβατική είναι με τη χρήση υπερήχου και μιας βελόνας, ώστε να γίνει αναρρόφηση της επασβέστωσης. Η μέθοδος αυτή συμπιέζει το χρόνο θεραπείας στη μία εβδομάδα. Άλλη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η χρήση κρουστικών υπερήχων που θα «σπάσουν» την επασβέστωση με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η τεχνική της λιθοτριψίας στην ουρολογία.
Σε περιπτώσεις, όμως, που μετά από δύο ως τρεις μήνες συντηρητικής αντιμετώπισης δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση, τότε η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η αρθροσκοπική αφαίρεση. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση αφορά περίπου το 10% των ασθενών, όταν οι ασβεστώσεις χρονίζουν και δημιουργούν προβλήματα υπακρωμιακής προστριβής. Ουδέποτε γίνεται σε οξεία φάση, και στόχος του χειρουργού είναι να «καθαρίσει» το σημείο του τένοντα και να αντιμετωπίσει την όποια πιθανή συνυπάρχουσα παθολογία συνολικά στην άρθρωση του ώμου. Συχνά γίνεται ακρωμιοπλαστική (επέμβαση αποσυμπίεσης του ακρωμίου), και σε κάποιες περιπτώσεις συρραφή του πάσχοντα τένοντα. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι συχνά ταχεία, χωρίς κίνδυνο υποτροπής.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS