ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ;
Η σύγχρονη τεχνολογία και οι εφαρμογές της στην ορθοπεδική χειρουργική μάς δίνουν πλέον λύση σε προβλήματα που στο παρελθόν φάνταζαν ανυπέρβλητα. Ένας τέτοιος τομέας της ορθοπεδικής είναι το γόνατο, κυρίως αναφορικά με τους ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρές κακώσεις σε αυτό. Πολυσυνδεσμικές βλάβες σε νέους ανθρώπους που συνοδεύονταν από μεγάλα χόνδρινα ελλείμματα στο παρελθόν δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Πλέον η σύγχρονη ορθοπεδική τεχνολογία και το ορθοπεδικό κέντρο MINISCO™ δίνουν λύση σε αυτούς τους ανθρώπους, προσφέροντας τους πάλι τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Οι βλάβες στις οποίες αφορούν αυτές οι σύνθετες επεμβάσεις είναι η ταυτόχρονη ρήξη πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού, η ρήξη έξω πλαγίου με ταυτόχρονη ρήξη οπίσθιου χιαστού, η καταστροφή της οπίσθιας έξω ή έσω γωνίας και βέβαια η συνύπαρξη με όλα αυτά μεγάλων χόνδρινων ελλειμμάτων ή ακόμα και η απουσία μηνίσκου (συνέπεια μεγάλης ρήξης που αφέθηκε αχειρούργητη ή συχνότερα προηγηθείσας υφολικής μηνισκεκτομής). 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ» ΓΟΝΑΤΟ;
Στο ορθοπεδικό κέντρο MINISCO™ κέντρο εφαρμόζουμε σύγχρονες, καλά τεκμηριωμένες τεχνικές για αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, εφαρμόζουμε αρθροσκοπική πλαστική του πρόσθιου, οπίσθιου χιαστού ή έξω πλαγίου συνδέσμου για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων ρήξεων του γόνατος. Ανάλογα με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του ασθενούς (ύψος, βάρος κ.ά.) προχωρούμε στην επιλογή του μοσχεύματος για καθένα σύνδεσμο που έχει υποστεί ρήξη.  

Σε περίπτωση μεγάλων χόνδρινων ελλειμμάτων, και πάντα ανάλογα τους μέγεθους αυτών, προχωρούμε σε ανάπλαση χόνδρου με διάφορες τεχνικές (one ή two-stage techniques). Η τεχνική που επιλέγεται σε κάθε ασθενή ποικίλει ανάλογα την ηλικία, το μορφότυπο του γόνατος, τις εκάστοτε συνοδές βλάβες, το μέγεθος και το βάθος της χόνδρινης βλάβης κατά ICRS score κ.ά.

Τέλος, σε περίπτωση απουσίας μεγάλου τμήματος μηνίσκου, και εφόσον κριθεί ότι η απουσία αυτού δημιουργεί προβλήματα στον ασθενή, τότε προχωρούμε σε μεταμόσχευση μηνίσκου. Η μεταμόσχευση μηνίσκου πραγματοποιείται συνήθως αρθροσκοπικά, χωρίς βέβαια να λείπουν οι περιπτώσεις που πρέπει να πραγματοποιηθεί και αρθροτομή γόνατος. Όλα τα παραπάνω μπορούν βέβαια να συνδυαστούν με την έγχυση αυτόλογων βλαστοκυττάρων, τα οποία σε αντίστοιχο περιβάλλον μπορούν να εξελιχθούν στα κύτταρα (πχ. χονδροκύτταρα) που επιθυμεί ο γιατρός.

Συμπερασματικά, λοιπόν, έγινε κατανοητό ότι το «βιολογικό» γόνατο είναι ό,τι πιο σύγχρονο προσφέρει η ορθοπεδική επιστήμη, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία ενός γόνατος με πολλές βλάβες νέων –κυρίως– ασθενών, χωρίς να αναγκαστούμε να προβούμε σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS