ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Όσοι ασχολούνται, σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο, με το bodybuilding είναι εξοικειωμένοι με τον συγκεκριμένο τραυματισμό: η ρήξη στον δικέφαλο του βραχιόνιου μυός θεωρείται κοινή κάκωση σε αυτή τη κατηγορία αθλούμενου πληθυσμού, ειδικά στην ηλιακή ομάδα 20-40 ετών. Ο λόγος που η αποκόλληση του τένοντα από τον δικέφαλο «προτιμά» τους συγκεκριμένους αθλητές βρίσκεται στην ανομοιόμορφη σύσπαση του μυός κατά τη διάρκεια της εκγύμνασής του με ελεύθερα βάρη, όταν ο αγκώνας εκτείνεται. Το τμήμα στο οποίο εντοπίζεται η ρήξη (δηλαδή, η διακοπή της συνέχειας του τένοντα) είναι το περιφερικό, εκεί όπου επιδρά υψηλό φορτίο. 

Το «μειονέκτημα» του βραχιόνιου μυός είναι ότι αν και ξεκινά από την ωμοπλάτη με δύο λεπτούς εκφυτικούς τένοντες (μακρά και βραχεία κεφαλή), στην κερκίδα καταλήγει με έναν μόνο ισχυρό καταφυτικό τένοντα. Και ενώ εάν ένας από τους εκφυτικούς τραυματιστεί ο μυς παραμένει λειτουργικός, δεν ισχύει το ίδιο εάν υπάρξει τραυματισμός στον εκφυτικό, που είναι μοναδικός.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της ρήξης άκουσαν έναν χαρακτηριστικό ήχο και στη συνέχεια ένοιωσαν πόνο – κατά κανόνα πιο ευάλωτο θεωρείται το κυρίαρχο («καλό») χέρι. Κλασικά συμπτώματα είναι επίσης το οίδημα και η εκχύμωση στην πάσχουσα περιοχή και αδυναμία πρηνισμού και υπτιασμού του αντιβραχίου. Είναι πολύ πιθανό, όμως, να υπάρχει και παραμόρφωση γνωστή ως «φαινόμενο Ποπάϋ», μιας και ο μυς  στρογγυλοποιείται και παχύνεται πάνω από τον αγκώνα και έτσι θυμίζει τον γνωστό ήρωα του καρτούν. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η μαγνητική τομογραφία θα δείξει στον ορθοπεδικό την έκταση της βλάβης, και κυρίως αν πρόκειται για μερική ή ολική ρήξη, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί η χειρουργική προσέγγιση. Η θεραπεία είναι κατά βάση χειρουργική μιας και ο σκισμένος τένοντας θα πρέπει να επιδιορθωθεί με ειδικές βίδες που διαθέτουν ράμματα, και στη συνέχεια να καθηλωθεί στην ανατομική του θέση προκειμένου να μην χάσει λειτουργικότητά του ο βραχιόνιος μυς. Η τομή είναι μικρή και γίνεται στο ύψος της πρόσθιας επιφάνειας του αγκώνα. Μετεγχειρητικά η  περίοδος αποθεραπείας ξεπερνά τους 2 μήνες και περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης. 

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS