ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Η θέση του ακριβώς στο κέντρο της άρθρωσης του ώμου είναι και ο λόγος που τον κάνει ευάλωτο σε τραυματισμό. Ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου είναι ένα μακρύ και λεπτό «καλώδιο» που ενδοαρθρικά προσφύεται (προσκολλάται) στην «κούπα» του ώμου, στη γλύνη, και συνδέει τη μία άκρη του δικέφαλου βραχιόνιου μυός με τον ώμο. Ρόλος του είναι να βοηθά το στροφικό πέταλο στη σταθεροποίηση της κεφαλής του βραχιονίου, του μοναδικού οστό του βραχίονα.

Σε πολλές περιπτώσεις, και ιδίως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, η εκφύλιση των ινών του τένοντα  έχει σαν αποτέλεσμα τη ρήξη του. Η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή και ολική όταν ο τένοντας χωρίζεται στα δύο. Ωστόσο η ύπαρξη και δεύτερου τένοντα, της βραχείας κεφαλής, σημαίνει ότι ο δικέφαλος παραμένει λειτουργικός. Είναι πολύ πιθανό, όμως, να υπάρχει παραμόρφωση γνωστή ως «φαινόμενο Ποπάυ», μιας και ο μυς  στρογγυλοποιείται και παχύνεται πάνω από τον αγκώνα και έτσι θυμίζει τον γνωστό ήρωα του καρτούν.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Η ηλικία και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την άρση μεγάλων βαρών αλλά με την υπερβολική χρήση του ώμου είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. Η ρήξη του συγκεκριμένου τένοντα συνοδεύεται από έναν χαρακτηριστικό ήχο (πολλοί περιγράφουν ότι είναι σαν να άκουσαν τη σάρκα να σκίζεται), αλλά και από ξαφνικό και οξύ πόνο στο μπροστινό μέρος του ώμου ή και στον αγκώνα, αδυναμία, και δυσκολία περιστροφής της παλάμης. Επίσης είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και άλλος τραυματισμός στην ωμική ζώνη, όπως για παράδειγμα στο στροφικό πέταλο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Και ενώ ο  χαρακτηριστικός μυς του Ποπάυ «φωνάζει» για το πού υπάρχει πρόβλημα, οι μερικές ρήξεις είναι λιγότερο προφανείς. Ο ορθοπεδικός αφού πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν και επιπλέον τραυματισμοί. Η μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσει το μέγεθος της βλάβης.

Η κατάλληλη θεραπεία επιλέγεται ανάλογα με το αν η ρήξη είναι μερική ή ολική, αλλά και με βάση την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει πάγο, αντιφλεγμονώδη, ξεκούραση και φυσικοθεραπεία. Το χειρουργείο, δηλαδή η καθήλωση του τένοντα στην ανατομική του θέση (τενόδεση δικεφάλου), συστήνεται συνήθως όταν ο πόνος επιμένει, ή σε ασθενείς που αθλούνται, είτε κάνουν χειρωνακτική εργασία. Η περίοδος αποθεραπείας ξεπερνά τους 3 μήνες και περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS