ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Στον περισσότερο κόσμο είναι γνωστή ως λουμπάγκο από τον αγγλικό ιατρικό όρο (lumbago), στην ελληνική βιβλιογραφία, ωστόσο, αναφέρεται ως οσφυαλγία, από τις λέξεις οσφύς (που περιγράφει την περιοχή της μέσης) και άλγος. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που μπορεί να προέρχεται από διάφορες νοσολογικές οντότητες, και περιγράφεται ως πόνος ή ενόχληση στην περιοχή της μέσης. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή ήπιος και αφνίδιας έναρξης ή χρόνιος. Εάν επεκτείνεται στο κάτω άκρο, στη διαδρομή του ισχιακού νεύρου από την σπονδυλική στήλη μέχρι τα πόδια, τότε πρόκειται για ισχιαλγία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος θα παραπονεθεί για πόνο στη μέση (στο σημείο που αντιστοιχεί με την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Οι ενδείξεις της οσφυαλγίας –εκτός από τον πόνο που συνήθως χειροτερεύει με την κίνηση και φτάνει να αντανακλά μέχρι το πίσω μέρος του μηρού, ή στη βουβωνική χώρα–, είναι ο περιορισμός της σπονδυλικής στήλης, ειδικά στην κίνηση προς τα μπρος και προς τα πίσω, και η άκαμπτη πλάτη που οφείλεται στους σπασμούς των μυών. Κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού επεισοδίου με σοβαρό πόνο και σπασμό αλλάζει η θέση του σώματος και η πλάτη «μετακινείται» προς τη μία μεριά. Στις περιπτώσεις ισχιαλγίας, δηλαδή ερεθισμού του ισχιακού νεύρου, υπάρχει και μια αίσθηση μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος στην πλάτη, ή και στους γλουτούς, ακόμα και σε όλο το πόδι.

Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν εξαιρούνται από τέτοιου είδους συμπτώματα στη σπονδυλική στήλη. Εάν δεν οφείλονται σε αναπτυξιακά αίτια (κύφωση Scheuermann, επώδυνη σκολίωση κ.α.), λοιμώξεις ή κακοήθη νεοπλάσματα, η αιτία είναι τραυματική. Σε αντίθεση με τα παιδιά στα οποία η οσφυαλγία σχετίζεται με τις αυξημένες αθλητικές δραστηριότητες, στους ενήλικες σχετίζεται με την απουσία άσκησης.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Με δεδομένο ότι και η οσφυαλγία και η ισχιαλγία είναι τα συμπτώματα και όχι οι αιτίες, είναι σημαντικό να διαγνωστεί σωστά η προέλευσή τους. Μεγάλες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι πρόκειται για ένα συχνό εύρημα που προβληματίζει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, καθώς είναι κοινό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και στα δύο φύλα. Επιπλέον σχετίζεται με μεγάλα διαστήματα απουσίας από την εργασία, αναπηρία και μεγάλα κόστη περίθαλψης.

Αν και σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών η οξεία οσφυαλγία υποχωρεί χωρίς να είναι δυνατό να εντοπιστεί τι την προκάλεσε, εντούτοις γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με τραυματισμό των μυών, των συνδέσμων και των αρθρικών θυλάκων εξαιτίας της άρσης βαρών, και γενικά της καταπόνησης της μέσης από την κακή στάση του σώματος, την παχυσαρκία, ή την κύηση. Υπαίτιες θεωρούνται και ορισμένες παθήσεις που προσβάλλουν τα οστά (σπονδυλαρθρίτιδα, στενός σπονδυλικός σωλήνας, οστεοαρθρίτιδα, δισκοκήλη, οστεοπόρωση κ.ά.), παθήσεις που προσβάλλουν τα όργανα της πυέλου (πεπτικά έλκη, ουρολοιμώξεις κ.ά.), μικροβιακές λοιμώξεις (φυματώδης σπονδυλίτιδα, οστεομυελίτιδα), εκφυλιστικές αλλοιώσεις των σπονδυλικών αρθρώσεων, συγγενείς ανωμαλίες, λίθοι ή φλεγμονές ή όγκοι στα νεφρά, φλεγμονές ή όγκοι στον προστάτη, στις ωοθήκες, στη μήτρα, στο έντερο, ανευρύσματα και αποφράξεις αορτών.

Από την άλλη, πίσω από την ισχιαλγία μπορεί να υπάρχουν κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου,  αρθρίτιδα σπονδυλικής στήλης, σπονδυλική στένωση, σπονδυλολίσθηση, σύνδρομο του απιοειδούς, ή δυσλειτουργία των ιερολογονίων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η επίσκεψη στον ορθοπεδικό θα πρέπει να γίνει εάν τα επεισόδια οσφυαλγίας και ισχιαλγίας είναι συχνά, προκαλούν σοβαρό πόνο και διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες. Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και η κλινική εξέταση θα «δείξουν» ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητο να γίνουν προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Συνήθως χορηγούνται παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη ή μυοχαλαρωτικά φάρμακα, και συστήνεται κατάκλιση για 2-3 ημέρες και θερμά επιθέματα στη μέση.

Μόλις ο πόνος υποχωρήσει ξεκινά η κινησιοθεραπεία, που μπορεί να συνοδεύεται από μαλάξεις, διαθερμίες και υπέρηχους. Ταυτόχρονα προτείνονται ήπιες, συγκεκριμένες ασκήσεις προκειμένου να δυναμώσουν οι μύες της μέσης και της κοιλιάς (ιδανικό θεωρείται το κολύμπι), και αλλαγή σε απλές καθημερινές συνήθειες, όπως σωστή στάση σώματος, όχι μεγάλα διαστήματα σε καθιστή θέση, αλλαγή του παλιού στρώματος, υποπόδιο για όσους κάνουν καθιστική εργασία κ.ά.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS