ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ;
Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι οι επεμβάσεις αποκατάστασης των ρήξεων του πρόσθιου χιαστού θεωρούνται ότι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, καθώς ανάλογα με τη βλάβη αλλά και τον ασθενή κυμαίνονται από 75% έως 99%. Παρόλα αυτά, ακόμα και με τις σύγχρονες τεχνικές, υπάρχει και ένα ποσοστό ασθενών στους οποίους η επέμβαση δεν θεωρείται επιτυχημένη, για μια σειρά από λόγους.

Βιβλιογραφικά δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ορισμός για το πότε μια επέμβαση αποκατάστασης ρήξης πρόσθιου χιαστού είναι αποτυχημένη, η χειρουργική εμπειρία όμως έχει δείξει ότι σχετίζεται με την αστάθεια στο γόνατο, τον επίμονο πόνο, και τη δυσκαμψία. Σε γενικές γραμμές δηλαδή, όταν η άρθρωση δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Επίσης τότε είναι πολύ πιθανή μια νέα ρήξη στον ήδη χειρουργημένο χιαστό.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ;
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι ένας νέος, σοβαρός τραυματισμός, ή η τοποθέτηση του μοσχεύματος σε πλημμελή θέση με βάση παλαιότερες τεχνικές που πλέον δεν εφαρμόζονται. Μελέτη που παρουσιάστηκε το 2014 στην ετήσια συνάντηση του American Orthopaedic Society for Sports Medicine τονίζει ο κίνδυνος νέου τραυματισμού (στον ήδη εγχειρισμένο χιαστό ή στο χιαστό του άλλου ποδιού) είναι αυξημένος μεταξύ των νέων και δραστήριων αθλητών – σημαντικό ρόλο, κατά τους μελετητές, παίζει και το μόσχευμα που χρησιμοποιήθηκε (ο επιγονατιδικός τένοντας φαίνεται να έχει μικρότερο ποσοστό επαναρήξεων συγκριτικά με τους ισχιοκνημιαίους τένοντες).

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΡΗΞΗ;
Για την αντιμετώπιση της νέας ρήξης στον πρόσθιο χιαστό απαιτούνται από τον χειρουργό εξειδικευμένες γνώσεις, και προσοχή στις λεπτομέρειες. Η χειρουργική προσέγγιση εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τις λειτουργικές απαιτήσεις του ασθενούς, και επιπρόσθετα λαμβάνονται υπόψη διάφορες παράμετροι, όπως η αστάθεια του γόνατος και οι βλάβες των μηνίσκων.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Συχνά κατά τη νέα αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική επιλέγεται ένα ενισχυμένο και πιο σταθερό αυτομόσχευμα, ενώ μία από τις χειρουργικές δυνατότητες που υπάρχουν είναι η ενίσχυση με ένα επιπλέον αυτομόσχευμα που τοποθετείται στην έξω πλευρά του γόνατος για μεγαλύτερη σταθερότητα (ALL, ο γνωστός πρόσθιος έξω σύνδεσμος του γόνατος ή επίσης ενίσχυση με μια τροποποιημένη επέμβαση Lemaire).

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Το αυτομόσχευμα λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή και η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά. Συνήθως απαιτείται 24ωρη νοσηλεία και η βάδιση γίνεται με πατερίτσες για περίπου 5 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες υπολογίζεται περίπου στους 10-12 μήνες.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS